Kennisbank zoeker
Hoe werkt deze kennisbank

Wijze van besmetting

Type document/artikel

Zoekresultaten

Vorige pagina Print

Er zijn 4 artikelen in de kennisbank gevonden.
Te veel resultaten? Verfijn uw resultaten door het combineren van meerdere trefwoorden

Hepatitis A onderzoek en behandeling

Voor hepatitis A is geen behandeling met antivirale middelen mogelijk. De ziekte moet haar natuurlijke beloop hebben. Als men zich grieperig voelt en huid, oogwit, ontlasting en urine verkleuren, kan er contact worden opgenomen met de huisarts.

Lees verder

Hepatitis C behandeling met Peginterferon en dieet

Het volgen van een eiwitrijk dieet tijdens de behandeling van hepatitis C voorkomt dat patiënten spierkracht en gewicht verliezen. Dit maakt de behandeling veel beter vol te houden en verbetert de kwaliteit van leven. Onderzoekers van het UMC Utrecht schrijven dit in het Journal of Hepatology.

Lees verder

Leververvetting (NAFLD) en NASH

Bij leververvetting (NAFLD - non alcoholic fatty liver disease) worden vetten in de lever opgeslagen (steatose) zonder dat er sprake is van overmatig alcohol gebruik en waarbij > 5% van de hepatocyten zijn aangedaan. Bij 20-30% van mensen met leververvetting (NAFLD) veroorzaakt de langdurige aanwezigheid van vetten een ontsteking in de lever met beschadiging van de levercel (ballooning) en al of niet optreden van fibrosering. Er is dan sprake van non-alcoholic steatohepatitis (NASH). Bij 10-30% van de mensen met NASH ontstaat cirrose. Ook leverkanker (HCC) kan ontstaan als gevolg van NAFLD/NASH. Leververvetting (NAFLD) is de meest voorkomende leveraandoening in de westerse landen. De prevalentie wordt geschat op 20%. De DELTA studie toont aan dat steatose ontstaat bij 44% van patiënten met NAFLD en 37% ontwikkelde fibrose, inclusief 22% met fibrose stadium 3. In 2012 heeft bijna de helft (48,3%)van de Nederlanders van 19 jaar en ouder overgewicht en 12,7% van de Nederlanders heeft obesitas. Van de kinderen tussen de 4 en 20 jaar oud heeft 11-12% in 2013 overgewicht, waarvan 2-3% obesitas. NAFLD - leververvetting - komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Risicofactoren zijn: overgewicht, insuline resistentie, geassocieerd met diabetes, hypertensie, hyperlipidemie.

Lees verder

Het effect van koffie op de lever

Het drinken van koffie heeft een gunstig effect op de lever. Verschillende studies tonen een gunstig effect van het drinken van koffie op o.a. het ontstaan van levercirrose en het onstaan van hepatocellulair carcinoom. Dit geldt voor NASH, alcoholische leverziekte en hepatitis C, maar is in mindere mate aangetoond voor hepatitis B.

Lees verder