Hepatitis C transmissie onder HIV negatieve homomannen

Vorige pagina Print

12-04-2017 Een onverwacht hoog aantal HIV negatieve homo-en biseksuele mannen die PrEP ontvangen blijken  geïnfecteerd te zijn met het hepatitis C-virus.

Uit een Amsterdamse studie gepresenteerd door E.Hoornenborg van de GGD Amsterdam tijdens de Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections (CROI 2017) blijkt dat hepatitis C (HCV) prevalentie onder HIV negatieve homomannen die PrEP ontvangen hoger is dan HCV prevalentie onder HIV negatieve homomannen die niet in aanmerking komen voor PrEP.

In deze studie blijken 18 (4,8%) van de 376 HIV negatieve homomannen in het Amsterdamse Pre-Exposure Prophylaxis project positief te zijn voor anti-HCV of HCV RNA, waarvan 15 (83%) HCV RNA positief, inclusief een persoon met ondetecteerbaar anti-HCV. HCV genotypering laat de volgende verdeling zien: genotype 1a (73%), 4d (20%), 2b (7%).

De HCV prevalentie van 4,8% onder HIV negatieve homomannen die in aanmerking komen voor PrEP is hoger dan de 1% HCV prevalentie onder Nederlandse HIV negatieve homomannen die niet in aanmerking komen voor PrEP. Homomannen met HCV waren geïnfecteerd met het zelfde type hepatitis C-virus dat circuleert onder homomannen met co infectie HCV/HIV. Dit suggereert een verspreiding van het hepatitis C-virus van HIV positieve homomannen naar HIV negatieve homomannen.

De onderzoekers adviseren om homomannen met hoog risico op HIV te testen op hepatitis C.

Bron: CROI 2017, Abstract Number 519

Meer nieuws
Meest bezocht
Hepatitis symptomen
Hepatitis E symptomen / ziekteverschijnselen
Hepatitis B
Hepatitis B serologie
Hepatitis C behandeling
Hepatitis A
Meer informatie
Over deze website
Agenda
Links
Stel een vraag
Nieuwsbrief
Volg ons op Twitter
Aanmelden nieuwsbrief