Dieet rijk aan dierlijke eiwitten geassocieerd met leververvetting (NAFLD) bij mensen met overgewicht

Vorige pagina Print

11-06-2017  Bij een dieet rijk aan dierlijke eiwitten is er een hoger risico op vervetting van de lever (Non Alcoholic Fatty Liver Disease). Uit een studie gepresenteerd door Louise Alferink (MD) (Erasmus Medical Centre, Rotterdam) tijdens het Internationaal Levercongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) in Amsterdam, blijkt dat bij een dieet rijk aan dierlijke eiwitten er een hoger risico is op vervetting van de lever, met name bij mensen met overgewicht.

In deze populatie studie namen 3.440 mensen deel, waarvan 1.040 (30%) met normaal gewicht (BMI< 25 kg/m2) en 2.400 (70%)mensen met overgewicht (BMI ≥ 25 kg/m2). De gemiddelde leeftijd was 71 jaar. NAFLD was aanwezig bij 1.191 (35%) deelnemers. De inname van macronutriënten werd met behulp van een extern gevalideerde 389-item vragenlijst vastgelegd en geanalyseerd met behulp van de voedingsdichtheid methode (energie percentage). Bovendien werden analyses gestratificeerd voor BMI om rekening te houden met BMI-gerelateerde verschillen in eetgewoonten en voedingsmetingsfouten.

Een significant verband tussen macronutriënten en NAFLD werd voornamelijk gevonden bij mensen met overgewicht. De resultaten laten zien dat totaal eiwit was geassocieerd met een hoger risico op NAFLD (ORQ4vs.Q1 1.37; 95% CI 1.08–1.73, Ptrend=0.005), dit verband werd vooral door dierlijke eiwitten veroorzaakt (ORQ4vs.Q1 1.50; 95% CI 1.17–1.92, Ptrend=0.003). Gecorrigeerd voor metabole factoren bleef dierlijk eiwit maar niet totaal eiwit significant geassocieerd. Bovendien was een dieet rijk aan mono- en disacchariden geassocieerd met een lagere kans op het ontwikkelen van NAFLD (ORQ4vs.Q1 0.67; 95% CI 0.51–0.89, Ptrend=0.006), hoewel dit verband verdween nadat rekening gehouden werd met metabole factoren.

Prof Philip Newsome (Centre for Liver Research & Professor of Experimental Hepatology, University of Birmingham, United Kingdom, en EASL Governing Board Member) wijst er op dat patiënten die risico lopen op NAFLD gewezen moeten worden op het risico van dierlijke eiwitten bij de ontwikkeling van leververvetting.

Meer weten over leververvetting (NAFLD)? Lees het artikel Leververvetting(NAFLD) en NASH.

Bronnen:
EASL press release.
Animal protein is the most important macronutrient associated with non-alcoholic fatty liver disease in overweight participants: The Rotterdam Study (S50,087).

Meer nieuws
Meest bezocht
Hepatitis symptomen
Hepatitis E symptomen / ziekteverschijnselen
Hepatitis B
Hepatitis B serologie
Hepatitis C behandeling
Hepatitis A
Meer informatie
Over deze website
Agenda
Links
Stel een vraag
Nieuwsbrief
Volg ons op Twitter
Aanmelden nieuwsbrief