Sterfte aan chronische virale hepatitis B- en C naar leeftijd en regio

Vorige pagina Print

11-06-2017   Jaarlijks sterven ongeveer 500 mensen in Nederland aan chronische virale hepatitis B- of C. Het is onbekend hoe deze sterfte over Nederland verdeeld is en in welke leeftijdsgroepen de meeste absolute sterfte voorkomt.

Aan de hand van doodsoorzakenstatistiek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hebben de auteurs de sterfte in de 4 regio’s Noord, Oost, Zuid en West geschat en daarbij ook een onderscheid gemaakt tussen de leeftijdsgroepen 0-49, 50-79 en ≥80 jaar. De resultaten laten zien dat in alle 4 regio’s de sterfte ongeveer gelijk is met jaarlijks 2,8 overlijdens per 100.000 inwoners. De absolute sterfte aan chronische virale hepatitis is het hoogst bij 50- tot 79- jarigen, met jaarlijks circa 350 overlijdens (7:100.000).

De absolute sterfte is dus niet het hoogst bij de oudste groep, maar bij de 50-79 jarigen. De gevolgen van chronische hepatitis treffen een relatief jonge groep. Bij het merendeel van patiënten met chronische hepatitis B of C en leverziekte is door antivirale therapie grote gezondheidswinst te bereiken, mits zij tijdig worden (her)opgespoord.

Bron:
Hofman R, S. Schalm S, Richardus J.H. Sterfte aan chronische virale hepatitis B- en C naar leeftijd en regio, Infectieziekten Bulletin, jaargang 28, nummer 5, 2017.

Meer nieuws
Meest bezocht
Hepatitis symptomen
Hepatitis E symptomen / ziekteverschijnselen
Hepatitis B
Hepatitis B serologie
Hepatitis C behandeling
Hepatitis A
Meer informatie
Over deze website
Agenda
Links
Stel een vraag
Nieuwsbrief
Volg ons op Twitter
Aanmelden nieuwsbrief