Europees Geneesmiddelenbureau geeft positief advies voor twee nieuwe geneesmiddelen voor de behandeling van patiënten met hepatitis C

Vorige pagina Print

02-08-2017   Het Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft op 22 juli een positief advies afgegeven voor Maviret en voor Vosevi voor de behandeling van volwassen patiënten met chronische hepatitis C.

Maviret is werkzaam bij patiënten met hepatitis C genotype 1 t/m 6, inclusief patiënten met ernstige nieraandoeningen die gedialyseerd worden. Maviret bevat de werkzame stoffen glecaprevir en pibrentasvir. Glecaprevir blokkeert de werking van het eiwit HCV NS3/4A-protease, pibrentasvir blokkeert de werking van HCV NS5A. Door deze eiwitten te blokkeren wordt vermenigvuldiging van het hepatitis C-virus tegengegaan.

Vosevi is werkzaam bij patiënten met hepatitis C genotype 1 t/m 6 en bij patiënten met genotype 1a of 3 die eerder zijn behandeld met middelen die sofosbuvir bevatten zonder een NS5A remmer. Vosevi bevat de werkzame stoffen HCV NS5B remmer sofosbuvir, NS5A remmer velpatasvir en het nieuwe middel voxilaprevir, een NS3/4A proteaseremmer.

Het Comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik (CHMP) van het Geneesmiddelenbureau heeft geadviseerd beide middelen voor gebruik in de EU goed te keuren.

De aanvrager voor Maviret is AbbVie Ltd., de aanvrager voor Vosevi is Gilead Sciences International Ltd.

Bron: 
EMA.

Bekijk ook het artikel Hepatitis C behandeling voor het overzicht van de verschillende al of niet geregistreerde middelen voor de behandeling van hepatitis C.

Meer nieuws
Meest bezocht
Hepatitis symptomen
Hepatitis E symptomen / ziekteverschijnselen
Hepatitis B
Hepatitis B serologie
Hepatitis C behandeling
Hepatitis A
Meer informatie
Over deze website
Agenda
Links
Stel een vraag
Nieuwsbrief
Volg ons op Twitter
Aanmelden nieuwsbrief