28 juli Wereld Hepatitis Dag Bijgewerkt op 16.07.21

Ieder jaar wordt op 28 juli Wereld Hepatitis Dag aandacht geschonken aan virale hepatitis. Hepatitis is een infectie van de lever. Wanneer de infectie lang bestaat kan dit ernstige leverziekte en leverkanker veroorzaken. Dit jaar is het thema “Hepatitis kan niet wachten”, wat de urgentie aangeeft van inspanningen die nodig zijn om hepatitis als een bedreiging voor de volksgezondheid tegen 2030 uit te bannen. Wereldwijd sterft er elke 30 seconden een persoon aan de gevolgen van hepatitis. We kunnen niet wachten om actie te ondernemen tegen virale hepatitis.

Volgens nieuwe schattingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) leven wereldwijd 354 miljoen mensen met chronische hepatitis B en/of hepatitis C. In de Europese regio van de WHO gaat het om respectievelijk 14 miljoen en 12 miljoen mensen. Jaarlijks overlijden meer dan 107.000 mensen in de regio aan de gevolgen van virale hepatitis. Dit kan worden voorkomen door alle zuigelingen te vaccineren tegen hepatitis B en door tijdig mensen die tot een risicogroep behoren te testen op hepatitis B en hepatitis C, en indien nodig te behandelen.

Om te zorgen dat over 9 jaar hepatitis geen probleem meer is voor de volksgezondheid, is het belangrijk om
Mensen aan te moedigen om zich te laten testen op hepatitis;
Regionale en nationale leiders en beleidsmakers aan te moedigen om mee te werken aan eliminatie van hepatitis tegen 2030.

Doe mee met de WHO-campagne voor Wereld Hepatitis Dag 2020 op sociale media met de hashtag #WorldHepatitisDay.

Bron: WHO-Europa

 

28 juli Wereld Hepatitis Dag

Chronische hepatitis B en hepatitis C zijn levensbedreigende infectieziekten die ernstige leverschade, leverkanker en vroegtijdig overlijden veroorzaken. Hepatitis B en C geven pas laat klachten, als de lever al ernstig is beschadigd. Zonder vroegtijdige behandeling zijn mensen die besmet zijn met het hepatitis B- of hepatitis C-virus wel besmettelijk, ook als zij geen klachten hebben. Meer dan 300 miljoen mensen leven met het hepatitis B- of het hepatitis C-virus. Risicogroepen zijn mensen die in een land geboren zijn waar hepatitis B of C vaak voorkomt, mensen die drugs injecteren, gevangenen, mannen die seks hebben met mannen, en mensen met hiv/aids.

Met de beschikbaarheid van effectieve vaccins en behandeling van hepatitis B en een effectieve behandeling voor hepatitis C, is eliminatie van virale hepatitis haalbaar. Een groter bewustzijn, kennis van de ziekte en de gevolgen van hepatitis B en C is een must, evenals toegang tot goedkopere diagnostiek en behandeling.