Kennisbank zoeker
Hoe werkt deze kennisbank

Zoekresultaten

Vorige pagina Print

Er zijn 14 artikelen in de kennisbank gevonden.
Te veel resultaten? Verfijn uw resultaten door het combineren van meerdere trefwoorden

Meldingen virale hepatitis in Nederland vlgs Wet publieke gezondheidszorg en vanuit virologische laboratoria

Hepatitis A, hepatitis B en acute hepatitis C zijn meldingsplichtige ziekten in groep B (Wet publieke gezondheid). Dit betekent dat de infectie door de behandelend arts (en sinds december 2008 ook door het laboratorium) binnen 24 uur na vaststelling gemeld moet worden aan de GGD. De GGD verricht bron- en contactonderzoek en meldt de infectie aan het RIVM/CIb. Sinds 01-01-2019 is chronische hepatitis C ook meldingsplichtig.In tabel 1 en 2 staan de overzichten van de meldingen van de afgelopen 5 jaar.

Lees verder

Hepatitis E prevalentie wereldwijd

Hepatitis E is endemisch in zuidoost-Azië, India, Midden-Oosten, Afrika en Centraal Amerika. In Azië, Latijns Amerika, Mexico en West Afrika komt hepatitis E genotype 1 en 2 veel voor, Genotype 3 en 4 komt wereldwijd voor.

Lees verder

Hepatitis E infectie onder bloeddonoren in Nederland

Hepatitis E infecties komen vaker voor dan gedacht werd. In Europa blijft de dynamiek van endemische hepatitis E virus (HEV) infectie raadselachtig. De aanwezigheid van HEV infectie onder Nederlandse bloeddonoren werd bestudeerd door E.Slot e.a. In 2011 en 2012 werden 40.176 bloeddonaties getest op HEV RNA. Bovendien werden 5,239 donoren getest op aanwezigheid van anti-HEV IgG en IgM en HEV RNA wanneer IgM-positief was. Van de 5.239 bloeddonaties waren 1401 (27%) positief op HEV IgG waarvan 49 (3,5%) donoren ook positief waren voor anti-HEV IgM. Vier van de HEV IgM-positieve donoren testte positief voor HEV RNA. HEV IgG seroprevalentie varieerde van 13% onder donoren jonger dan 30 jaar tot 43% bij donoren ouder dan 60 jaar. De vondst van 17 HEV RNA-positieve donoren van de in totaal 45,415 bloeddonoren komt overeen met één HEV-positieve bloeddonatie per dag in Nederland. Voor 16 van de 17 HEV RNA-positieve donoren bleek het te gaan om HEV genotype 3. Dit genotype circuleert onder Nederlandse varkens. Blijkbaar komt HEV infectie zonder klachten vaak voor in Nederland. Mogelijk geldt dit voor grote delen van Europa.

Lees verder

Global Policy Report on the Prevention and Control of Viral Hepatitis in WHO Member States

Vooruitlopend op Wereld Hepatitis Dag 2013 heeft de WHO het rapport Global Policy Report on the Prevention and Control of Viral Hepatitis in WHO Member States gepubliceerd. Het rapport geeft een overzicht van preventie en controle van virale hepatitis in de 126 lidstaten, waaronder Nederland.

Lees verder
Volgende pagina