Aanbevelingen van EASL om het aantal mensen met obesitas te verminderen Bijgewerkt op 28.10.19

16-04-2019   Obesitas is (mede) verantwoordelijk voor de toename van niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) in Europa. EASL – European Association for study of the liver – heeft daarom de volgende aanbevelingen opgesteld:

* EASL beveelt gezondheidsbeleid aan om reclame en marketing aan kinderen over suiker bevattende dranken en industrieel verwerkte voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan verzadigd vet, suiker en zout, te beperken.

* EASL beveelt de invoering van fiscale maatregelen aan om consumptie van suiker bevattende dranken te ontmoedigen, en wetgeving om ervoor te zorgen dat de levensmiddelenindustrie etikettering en samenstelling van bewerkte voedingsmiddelen verbetert.

* EASL beveelt gezondheidseducatie programma’s aan die de nadruk leggen op de voordelen van een mediterraan dieet, en op initiatieven ter bevordering van het drinken van water in plaats van suiker bevattende dranken.

* EASL beveelt beleid aan dat regelmatige lichaamsbeweging bevordert en aanmoedigt.

* EASL beveelt uitbreiding van kennis en vaardigheden aan bij zorgaanbieders ten aanzien van hoge prevalentie van NAFLD, risicofactoren, voedingsscreening en counseling, en adviseert om patiënten te betrekken bij  gedragsveranderingsinitiatieven.

* EASL beveelt aan om nieuwe onderzoeksprogramma’s voor diagnostiek verder te financieren.

NAFLD treft 1 op de 4 mensen in de EU. De jaarlijks voorspelde kosten van NAFLD in Europa worden geschat op > € 35 miljard aan directe kosten en nog eens € 200 miljard aan maatschappelijke kosten. De prevalentie van NAFLD blijft stijgen en wordt nu een van de meest voorkomende oorzaken van cirrose (gevorderde leverziekte) en levertransplantatie in Europa. NAFLD wordt veroorzaakt door ongezonde leefstijl, overmatige energie-inname, slechte voeding, obesitas, diabetes en pre-diabetes.

Ongezond gedrag – gebrek aan lichaamsbeweging en overmatige calorie-inname – samen met hoge consumptie van suikers en verzadigde vetten, leidt tot gewichtstoename en/of vetafzettingen. Dit is de belangrijkste oorzaak van NAFLD. Suiker bevattende dranken zijn een van de grootste bronnen van toegevoegde suiker en hebben, hoewel ze een belangrijke bijdrage leveren aan calorieën, weinig of geen andere voedingswaarde. Daarom is de consumptie van suiker bevattende dranken nu een van de belangrijkste oorzaken van obesitas bij kinderen en volwassenen en wordt geassocieerd met NAFLD en verhoogde leverschade.

Bron: EASL policy statement Obesitas.