Aanbevelingen voor Europa op International NASH Day Bijgewerkt op 28.10.19

12-06-2019   Vandaag, 12 juni, wordt voor de 2e keer de International NASH Day gehouden. Als leververvetting lang bestaat kan non-alcoholic steatohepatitis (NASH) ontstaan. Bij NASH heeft zich, als gevolg van de langdurige vetophoping in de lever, ernstige fibrose of levercirrose ontwikkeld. De belangrijkste risicofactoren voor leververvetting zijn overgewicht, hoge bloeddruk en diabetes type 2. In 2018 had ruim 50% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder overgewicht. Van de kinderen van 4 t/m 17 jaar had bijna 12% overgewicht.

Bij leververvetting worden vetten in de lever opgeslagen zonder dat er sprake is van overmatig alcohol gebruik of dat er sprake is van virale hepatitis. Een gezonde lever bevat weinig of geen vet. Een gezond gebalanceerd dieet en levensstijl met voldoende beweging kunnen helpen om leververvetting  te voorkomen. Maar hoe houd je dit vol? Wat is nodig om voedingsgewoontes en leefstijl van kinderen te veranderen om overgewicht te voorkomen?

UEG, United European Gastroenterology, heeft een rapport gepubliceerd waarin een plan beschreven wordt hoe met de juiste interventies op het gebied van de volksgezondheid, een beter voedingspatroon in Europa kan worden gerealiseerd. In dit rapport worden onder meer aanbevelingen gedaan om consumptie van fastfood te verminderen, zoals:

• Beleid dat marketing van fastfood beperkt, met name marketing gericht op kinderen,

• Belasting op met suiker gezoete dranken,

• Herformulering van voedingsproducten en fiscaal beleid om transvetten, verzadigde vetten en suikers te verminderen,

• Wetgeving om het gebruik van industriële transvetten te verbieden,

• Subsidies om consumptie van groenten en fruit te vergroten.

Bron: Nutrition and Chronic Digestive Diseases: An Action Plan for Europe.