Hepatitis A Bijgewerkt op 16.06.20

Hepatitis A wordt veroorzaakt door een besmetting met het hepatitis A-virus. Dit virus veroorzaakt een acute leverontsteking. Het optreden van ziekteverschijnselen na een besmetting met het hepatitis A-virus is sterk afhankelijk van de leeftijd. Kinderen hebben vaak geen ziekteverschijnselen. Bij volwassenen veroorzaakt hepatitis A in meer dan 70% van de gevallen ziekteverschijnselen die vaak enkele maanden kunnen aanhouden. Deze ziekteverschijnselen kunnen bij volwassenen zeer ernstig zijn, vooral als er al een andere vorm van hepatitis bestaat.

Ziekteverschijnselen
Ongeveer 30 dagen na de besmetting kunnen ziekteverschijnselen optreden. Ziekteverschijnselen van een  infectie met het hepatitis A virus zijn: geelzucht (icterus), vermoeidheid en algehele malaise, pijn in de bovenbuik, donkere urine en lichtgekleurde feces. De ziekteverschijnselen houden enkele weken aan, de vermoeidheid kan lang duren.

Transmissie
Het hepatitis A virus wordt overgedragen via besmet voedsel of water.  Voedsel of water kan besmet raken door verontreiniging met feces. De kans op besmetting via voedsel neemt toe onder minder hygiënische omstandigheden. Ook bij anale seks is er risico op besmetting met het hepatitis A virus.

Prevalentie hepatitis A
Het risico om een hepatitis A infectie te krijgen is groter in landen waar het virus veel voorkomt. Met name in Afrikaanse landen, Aziatische landen en in mindere mate Zuid-Amerika is de prevalentie van hepatitis A hoger dan in West-Europese landen.

Voorkómen van een infectie
Hepatitis A is te voorkomen door vaccinatie. Verder kunnen hygiënische maatregelen verspreiding voorkomen in geval van een besmetting in de nabije omgeving.

In de Kennisbank is gedetailleerde informatie over hepatitis A te vinden met betrekking tot incubatietijd, besmettingsroute, preventie, vaccinatie, symptomen, diagnostiek en behandeling.

 

Onder Nieuws kunt u de nieuwsberichten over hepatitis A vinden.


Referenties:

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder