Hepatitis A Bijgewerkt op 21.07.21

Hepatitis A wordt veroorzaakt door een besmetting met een virus. Dit virus veroorzaakt een acute leverontsteking. Het optreden van ziekteverschijnselen is sterk afhankelijk van de leeftijd. Kinderen hebben vaak geen ziekteverschijnselen. Volwassenen hebben vaak wel klachten. Meer dan 70% van volwassenen die besmet zijn, hebben vaak gedurende enkele maanden ziekteverschijnselen. Deze ziekteverschijnselen kunnen bij volwassenen zeer ernstig zijn, vooral als er al een andere vorm van hepatitis bestaat.

 

Ziekteverschijnselen

Ongeveer 30 dagen na de besmetting kunnen ziekteverschijnselen optreden, zoals geelzucht (icterus), vermoeidheid en algehele malaise, pijn in de bovenbuik, donkere urine en lichtgekleurde feces. De klachten houden enkele weken aan, de vermoeidheid kan lang duren.

 

Transmissie van het virus

Het virus wordt overgedragen via besmet voedsel of water. Voedsel of water kan besmet raken door verontreiniging met ontlasting. Ook bij anale seks is er risico op besmetting met het virus.

 

Prevalentie

Hepatitis A komt veel voor in gebieden met onvoldoende sanitaire voorzieningen en beperkte toegang tot schoon water. In landen met hoge prevalentie, zoals delen van Afrika en Azië, is een groot deel van de volwassenen immuun. De overdracht van het virus onder kinderen komt minder vaak voor in Midden- en Zuid-Amerika, Oost-Europa en delen van Azië en zijn adolescenten en volwassenen juist vatbaarder voor de infectie. In de Verenigde Staten en in West-Europa komt de besmetting vooral voor onder mensen in risicogroepen en als uitbraken in de  bevolking.

Preventie

Hepatitis A is te voorkomen door vaccinatie. Verder kunnen hygiënische maatregelen verspreiding voorkomen in geval van een besmetting in de nabije omgeving. Meer weten over preventie? Open deze link.

Hepatitis A preventie

Geïnteresseerd in de doelgroepen voor vaccinatie? Ga dan naar het bijbehorende artikel in de Kennisbank.

In de Kennisbank is gedetailleerde informatie over hepatitis A te vinden met betrekking tot incubatietijd, besmettingsroute, preventie, vaccinatie, symptomen, diagnostiek en behandeling.

Onder Nieuws kunt u de nieuwsberichten over hepatitis A vinden.

Op Hepatitis Info Learning staan geaccrediteerde e-learning modules voor diverse professionals.


Referenties:

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder