Hepatitis B Bijgewerkt op 08.12.20

Hepatitis B wordt veroorzaakt door een besmetting met het hepatitis B virus. Een infectie kan acuut verlopen, met ziekteverschijnselen van een acute leverontsteking, maar ook chronisch worden. Besmetting bij de geboorte of op zeer jonge leeftijd leidt tot een chronische infectie. Bij besmetting op volwassen leeftijd is de kans op het ontwikkelen van een chronische infectie ca 5-10%. Elk jaar overlijden 1,34 miljoen mensen aan de gevolgen van virale hepatitis, wat vergelijkbaar is met sterfgevallen als gevolg van HIV/AIDS, malaria en tuberculose.

Virale hepatitis is een grote bedreiging voor de volksgezondheid en wereldwijd een van de belangrijkste doodsoorzaken.


Ziekteverschijnselen
De incubatietijd van hepatitis B is lang, gemiddeld zo’n 2 tot 3 maanden. Bij een symptomatische acute hepatitis B infectie zijn de ziekteverschijnselen: geelzucht (icterus), vermoeidheid, malaise, pijn in de bovenbuik, donkere urine. In echter zo’n 60% van de volwassenen en 90% van de kinderen verloopt een acute infectie zonder specifieke klachten. Als het virus niet geklaard wordt na de acute fase, wordt de ziekte chronisch. Een chronische hepatitis B uit zich pas na tien tot tientallen jaren door het effect dat de chronische ontsteking op de lever heeft. Er ontstaan liverfibrose en/of levercirrose (verlittekening in de lever).

Transmissie
Het hepatitis B virus wordt overgedragen door bloed-bloed contact en seksueel contact. Het virus is zo’n 100x besmettelijker dan het hiv-virus. Een acute hepatitis B wordt in Nederland een paar honderd maal per jaar gezien.

Prevalentie hepatitis B
De geschatte prevalentie van hepatitis B dragerschap in Nederland is 0,2%. Ca. 2% van de Nederlanders heeft een infectie doorgemaakt. In Westerse landen (Europa, V.S., Australië) is de prevalentie van dragerschap van het hepatitis B virus laag, <2%. Er zijn landen met een hoge prevalentie van het hepatitis B virus, zo’n 5-8% van de mensen zijn besmet. Dit komt voor in Afrikaanse en Aziatische landen.

Voorkómen van een infectie
Hepatitis B is te voorkomen door vaccinatie. In Nederland is het hepatitis B vaccin sinds 2011 opgenomen in het Rijksvaccinatie programma en worden pasgeborenen standaard gevaccineerd tegen hepatitis B. Ook worden risicogroepen gevaccineerd. Lees hierover verder in de kennisbank.

Behandeling
Een chronische hepatitis B infectie wordt behandeld als het hepatitis B virus actief is en er leverschade optreedt. De behandeling bestaat uit het geven van antivirale middelen die het virus onderdrukken. Een acute hepatitis B wordt niet specifiek behandeld.

Diagnose
Een infectie met het hepatitis B virus wordt aangetoond door de aanwezigheid van HBsAg (het oppervlakte-eiwit van het virus) in het bloed. Als het HBsAg langer dan 6 maanden aantoonbaar is, spreekt men van een chronische infectie. Verder onderzoek is nodig om de activiteit van het virus te bepalen  en de noodzaak van behandeling.

In de Kennisbank is gedetailleerde informatie over hepatitis B te vinden met betrekking tot incubatietijd, besmettingsroute, risicogroepen, preventie, vaccinatie, symptomen en behandeling.

Onder Nieuws kunt u de nieuwsberichten over hepatitis B vinden.


Referenties:

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder