Hepatitis C Bijgewerkt op 21.07.21

Hepatitis C wordt veroorzaakt door een besmetting met het hepatitis C-virus (HCV). Een infectie op volwassen leeftijd wordt meestal chronisch (70-80%). Elk jaar overlijden 1,34 miljoen mensen aan de gevolgen van virale hepatitis, wat vergelijkbaar is met sterfgevallen als gevolg van HIV/AIDS, malaria en tuberculose.

Virale hepatitis is een grote bedreiging voor de volksgezondheid en wereldwijd een van de belangrijkste doodsoorzaken.


Ziekteverschijnselen

De incubatietijd van HCV infectie is 2 weken tot 6 maanden (gemiddeld 7 weken). Een besmetting verloopt in 80% zonder verschijnselen. Er kunnen soms lichte verschijnselen van koorts, vermoeidheid, verminderde eetlust, misselijkheid, buikpijn, braken en soms geelzucht (gele huid, ogen, donkere urine) optreden. Ongeveer 70-80% van de besmettingen op volwassen leeftijd wordt chronisch, dat betekent dat het virus in het lichaam aanwezig blijft. Het kan wel tientallen jaren duren voordat klachten ontstaan. Klachten worden veroorzaakt door het effect van de chronische ontsteking op de lever. Er ontstaat leverfibrose en/of levercirrose (verlittekening in de lever). Meer informatie kunt u lezen in het artikel Complicaties hepatitis C.

 

Transmissie HCV

HCV wordt overgedragen door bloed-bloed contact. Mogelijke oorzaken zijn:

  • intraveneus druggebruik en het delen van naalden;
  • hergebruik van onvoldoende gesteriliseerde medische hulpmiddelen;
  • bloedtransfusie met (niet gescreend) besmet bloed;
  • seksueel verkeer met expositie aan bloed;
  • onhygiënisch gezette tatoeages, piercings
  • prikaccidenten.

Het virus is zo’n 10x besmettelijker dan het hiv-virus. Acute HCV infecties worden sinds 2019 ook geregistreerd, zie Meldingen virale hepatitis.

 

Prevalentie

De geschatte prevalentie van chronische HCV infectie in Nederland is 0,2% en is daarmee laag. In eerste generatie migranten is de prevalentie gemiddeld 0,9%. Andere risicogroepen zijn homoseksuele mannen met wisselende contacten en injecterende druggebruikers. In veel landen is de prevalentie van HCV hoger dan in Nederland.

Preventie

HCV infectie is te voorkomen door het vermijden van bloed-bloed contact en het vermijden van onhygiënisch medisch handelen. Er is (nog) geen vaccinatie tegen HCV.


Diagnose 

Een infectie met HCV wordt aangetoond door de aanwezigheid van antistoffen tegen HCV (anti-HCV) in het bloed en de aanwezigheid van HCV-RNA. Als alleen antistoffen aanwezig zijn en HCV-RNA is negatief, dan spreken we van een geklaarde infectie. Lees ook het artikel Bloedonderzoek 

 

Behandeling

Een chronische HCV infectie waarbij het HCV-RNA aantoonbaar is in het bloed wordt behandeld met direct-acting antivirals (DAA’s). Deze antivirale middelen zijn zeer effectief en klaren het virus uit het lichaam in meer dan 95% van de patiënten die behandeld worden. Meer informatie over behandeling zoeken? Klik hier.

 

In de Kennisbank is gedetailleerde informatie over hepatitis C te vinden met betrekking tot incubatietijd, besmettingsroute, risicogroepen, preventie, symptomen en behandeling.

Onder Nieuws kunt u de nieuwsberichten over hepatitis C vinden.

Op Hepatitis Info Learning staan geaccrediteerde e-learning modules voor diverse professionals.


Referenties

NHG standaard Virale hepatitis en andere leveraandoeningen

LCI-richtlijn Hepatitis C

WHO factsheet hepatitis C

AASLD Guideline hepatitis C

EASL recommendations treatment hepatitis C 2020

Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder