NAFLD en NASH Bijgewerkt op 11.05.23

NAFLD en NASH is in het Nederlands bekend als leververvetting. NAFLD staat voor ‘non alcoholic fatty liver disease’, NASH staat voor ‘non alcoholic steatohepatitis’. Bij leververvetting worden vetten in de lever opgeslagen zonder dat er sprake is van overmatig alcohol gebruik of dat er sprake is van virale hepatitis. Een gezonde lever bevat weinig of geen vet.

De belangrijkste risicofactoren voor leververvetting zijn overgewicht, hoge bloeddruk en diabetes type 2.

Als leververvetting lang bestaat krijgt iemand klachten, die zeer ernstig kunnen zijn. In 2021 had 50% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder matig of ernstig  overgewicht, waarvan 14% ernstig overgewicht (obesitas). Overgewicht komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Bij obesitas is dat andersom: meer vrouwen hebben obesitas dan mannen. Van de kinderen van 4 tot en met 17 jaar oud had 14,7% overgewicht, waarvan 12,2% matig overgewicht en 2,5% obesitas. Het percentage kinderen rond de 2 jaar met (ernstig of matig) overgewicht is 8,0%.

 

Ziekteverschijnselen

Meestal hebben mensen met leververvetting geen klachten. Soms is er sprake van moeheid, malaise of vage buikklachten. Klachten zoals moeheid, gewichtsverlies en spierzwakte zijn er wel bij ernstige, langdurige leververvetting (NASH). Bij NASH is, als gevolg van de langdurige vetophoping in de lever, ernstige fibrose of levercirrose ontstaan. Meer weten over het ziektebeeld en bijbehorend onderzoek? Lees dan het artikel Leververvetting, NAFLD, NASH in de Kennisbank.

 

Prevalentie

Leververvetting (NAFLD) is de meest voorkomende leveraandoening in de westerse landen. De prevalentie wordt geschat op 20%.

 

Preventie NAFLD en NASH

Er is (nog) geen specifieke behandeling voor leververvetting (NAFLD) en NASH. Geadviseerd wordt om af te vallen, waarbij gestreefd moet worden naar een gewichtsverlies van 7-10%. Belangrijke aandachtspunten voor de preventie van NAFLD zijn diabetes controle, verlaging verhoogd cholesterol, voldoende beweging, gezonde voeding en gedragsverandering.

 

In de Kennisbank is gedetailleerde informatie over leververvetting te vinden met betrekking tot preventie, prevalentie, symptomen, diagnostiek en behandeling.

Onder Nieuws kunt u de nieuwsberichten over leververvetting, NAFLD en NASH vinden.

 

 

Op hepatitisinfo-learning stond tot 28 april 2023 de e-learning module over leververvetting, geaccrediteerd voor doktersassistenten


Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder