NAFLD en NASH Bijgewerkt op 16.06.20

Leververvetting is ook bekend als NAFLD, non alcoholic fatty liver disease. Bij leververvetting worden vetten in de lever opgeslagen zonder dat er sprake is van overmatig alcohol gebruik of dat er sprake is van virale hepatitis. Een gezonde lever bevat weinig of geen vet.

De belangrijkste risicofactoren voor leververvetting zijn overgewicht, hoge bloeddruk en diabetes type 2.

Als leververvetting lang bestaat krijgt iemand klachten, die zeer ernstig kunnen zijn. In 2019 had 50,1% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder matig of ernstig  overgewicht. Van de kinderen van 4 tot en met 17 jaar oud had 13,2% in 2019 overgewicht, waarvan 11% matig overgewicht en 2,1% ernstig overgewicht (obesitas).

Ziekteverschijnselen
Meestal hebben mensen met leververvetting (NAFLD) geen klachten. Soms is er sprake van moeheid, malaise of vage buikklachten. Klachten zoals moeheid, gewichtsverlies en spierzwakte zijn er wel bij ernstige, langdurige leververvetting: NASH (non-alcoholic steatohepatitis). Bij NASH is, als gevolg van de langdurige vetophoping in de lever, ernstige fibrose of levercirrose ontstaan.

Prevalentie
Leververvetting (NAFLD) is de meest voorkomende leveraandoening in de westerse landen. De prevalentie wordt geschat op 20%.

Preventie
Er is (nog) geen specifieke behandeling voor leververvetting (NAFLD) en NASH. Geadviseerd wordt om af te vallen, waarbij gestreefd moet worden naar een gewichtsverlies van 7-10%, diabetes controle, verlaging verhoogd cholesterol, voldoende beweging.

In de Kennisbank is gedetailleerde informatie over leververvetting te vinden met betrekking tot preventie, symptomen, diagnostiek en behandeling.

Onder Nieuws kunt u de nieuwsberichten over leververvetting, NAFLD en NASH vinden.

Op hepatitisinfo-learning staat de e-learningmodule over leververvetting, geaccrediteerd voor doktersassistenten


Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder