PBC, PSC, AIH Bijgewerkt op 04.04.21

Op deze site staat informatie over drie auto-immuunziekten die hepatitis veroorzaken. Een auto-immuunziekte ontstaat doordat het afweersysteem lichaamseigen cellen en stoffen als lichaamsvreemd ziet en deze aanvalt. Iedereen heeft een afweersysteem dat zijn lichaam beschermt tegen invloeden van buitenaf. Het afweersysteem maakt antistoffen aan tegen vreemde indringers in het lichaam. Met deze antistoffen kunnen bacteriën en virussen onschadelijk gemaakt worden. Bij een auto-immuunziekte is het afweersysteem eigenlijk overactief. Het afweersysteem maakt dan niet alleen antistoffen aan tegen vreemde indringers, maar ook tegen bepaalde gezonde cellen van het eigen lichaam.

 

Auto-immuunhepatitis (AIH)

Auto-immuunhepatitis (AIH) is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam antistoffen aanmaakt tegen de eigen levercellen en zo de eigen lever aanvalt. Hierdoor raken de levercellen beschadigd en ontstaat een ontsteking van de lever.

 

Primaire Biliaire Cholangitis (PBC)

Bij Primaire Biliaire Cholangitis (PBC) worden antistoffen aangemaakt tegen het weefsel van de galkanaaltjes in de lever. Omdat de galkanaaltjes door de ontstekingen dicht gaan zitten kan de galvloeistof niet goed meer worden afgevoerd. Deze ophoping van galvloeistof in de lever leidt vervolgens tot ontstekingen en beschadigingen van de levercellen. Uiteindelijk raken de levercellen onherstelbaar beschadigd en wordt er littekenweefsel gevormd.

 

Primaire scleroserende cholangitis (PSC)

Primaire scleroserende cholangitis (PSC) is een chronische progressieve leveraandoening waarbij ontstekingen en littekenvorming (fibrosering) vernauwingen van de galwegen veroorzaken. Kenmerkend voor deze aandoening is het verband met inflammatoire darmziekte (IBD), aanwezig bij twee derde van de patiënten met PSC.

 

In de Kennisbank is gedetailleerde informatie over AIH, PBC en PSC te vinden met betrekking tot  symptomen, diagnostiek en behandeling.

 

 

 

 

 


Meer uitleg nodig?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op.

Stel een vraag

Is deze bron betrouwbaar?

Lees meer over hoe deze website tot stand is gekomen.

Lees verder