Actieplan voor Europa over voeding en chronische maag-, darm- en leverziekten Bijgewerkt op 17.08.20

Recent is het rapport “Nutrition and Chronic Digestive Diseases: An Action Plan for Europe” gepubliceerd door United European Gastroenterology (UEG). Markus Peck, UEG Public Affairs Committee: ”In heel Europa staan gezondheidszorgsystemen onder toenemende druk door een toenemend aantal kinderen en volwassenen met overgewicht en obesitas. In de nabije toekomst zullen deze aantallen alleen maar stijgen, wat leidt tot een van de grootste en belangrijkste uitdagingen voor de volksgezondheid”.
Een veelvoud aan spijsvertering- en leverziekten worden toegeschreven aan obesitas en overgewicht. Studies tonen aan dat obesitas het risico van colorectale kanker met 50% kan vergroten. Bovendien heeft bijna 75% van de personen met overgewicht leververvetting (NAFLD). UEG beveelt een gezond dieet en een gezonde leefstijl aan om het risico en de impact van chronische spijsverteringsziekten te verminderen. De aanbevelingen zijn onder meer: het eten van vezelrijke voeding, mediterraan dieet volgen, dagelijks minstens 400 gram groenten en fruit eten, en voeding eten die rijk is aan foliumzuur, calcium en vitamine D. Ook het geven van borstvoeding wordt aanbevolen. UEG adviseert ook een beperkte inname van bewerkte voedingsmiddelen, rood vlees en met suiker gezoete dranken. Geert Wanten (Radboudumc Nijmegen): “Een bijzonder punt van zorg is de toenemende prevalentie van obesitas bij kinderen in Europa. Preventie van obesitas op volwassen leeftijd moet beginnen met meer aandacht schenken aan voeding en leefstijl van kinderen”.
In heel Europa is dringend behoefte aan verandering in gedrag en houding ten aanzien van voedselconsumptie en voedselproductie. Markus Peck: “ We hebben de Europese Commissie en de lidstaten nodig om nu actie te ondernemen om consumptie en productie van ongezond voedsel te verminderen. Ons doel moet gezonde voeding zijn in heel Europa in 2050. De consumptie van voedingsmiddelen zoals rood vlees en suiker moet verminderd worden met meer dan 50% in de komende 30 jaar”.

Bron: Nutrition and Chronic An Action Plan for Europe. UEG Public Affairs.   UEG

Lees in de Kennisbank meer over oorzaak en gevolgen van leververvetting