Acute ernstige hepatitis bij kinderen Bijgewerkt op 29.04.22

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft op 23 april een update gegeven van Acute ernstige hepatitis bij kinderen met onbekende oorzaak. Sinds op 15 april 2022 in WHO Disease Outbreak News over acute hepatitis met onbekende oorzaak in het Verenigd Koninkrijk en Noord-Ierland werd gepubliceerd, zijn er aanhoudende meldingen van gevallen van acute ernstige hepatitis bij kinderen met onbekende oorsprong gerapporteerd. Hoewel besmetting met adenovirus een mogelijke hypothese is, zijn onderzoeken gaande naar de oorzaak van deze ernstige acute hepatitis.

Op 21 april 2022 zijn ten minste 169 gevallen van acute hepatitis van onbekende oorsprong gemeld uit 11 landen in de Europese WHO-regio en één land in de WHO-regio van Amerika. Er zijn gevallen gemeld in het Verenigd Koninkrijk en Noord-Ierland (114), Spanje (13), Israël (12), de Verenigde Staten van Amerika (9), Denemarken (6), Ierland (< 5), Nederland (4), Italië (4), Noorwegen (2), Frankrijk (2), Roemenië (1) en België (1). Patiëntjes zijn tussen 1 maand en 16 jaar oud. Zeventien kinderen (ongeveer 10%) moesten een levertransplantatie ondergaan; ten minste één dode is gemeld.

De veelvoorkomende virussen die acute virale hepatitis veroorzaken (hepatitisvirussen A, B, C, D en E) zijn in geen van deze patiëntjes gedetecteerd. Internationale reizen of links naar andere landen op basis van de momenteel beschikbare informatie zijn niet geïdentificeerd als factoren.

Adenovirus is gedetecteerd in ten minste 74 gevallen en van het aantal gevallen met informatie over moleculaire testen, zijn 18 geïdentificeerd als F-type 41. SARS-CoV-2 werd geïdentificeerd in 20 gevallen van degenen die werden getest. Verder werden er 19 gedetecteerd met een SARS-CoV-2 en adenovirus co-infectie.

Het Verenigd Koninkrijk, waar tot nu toe de meeste gevallen zijn gemeld, heeft onlangs een significante toename van adenovirus-infecties in de bevolking waargenomen (met name gedetecteerd in fecale monsters bij kinderen) na een lage aanwezigheid eerder in de COVID-19-pandemie. Nederland meldde ook een gelijktijdige toename van adenovirus in de bevolking.

Als gevolg van verbeterde laboratoriumtests voor adenovirus en toename van het aantal bepalingen, zou dit de reden kunnen zijn van de toename van adenovirus in de bevolking.

Bron: World Health Organization (23 April 2022). Disease Outbreak News; Multi-Country – Acute, severe hepatitis of unknown origin in children.

Lees ook: Update acute hepatitis bij kinderen met onbekende oorzaak 22-04-2022