16-06-2020 Alcohol gerelateerde leveraandoeningen (ALD) en niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) zijn de twee belangrijkste oorzaken van chronische leverziekte. Eén van de twee aandoeningen is vaak overheersend, terwijl de andere aandoening cofactor is voor morbiditeit en mortaliteit.
In verschillende studies is aangetoond dat de synergetische werking van obesitas en alcoholconsumptie leidt tot progressie van de fibrose, leverkanker, en mortaliteit. Genetisch polymorfisme kan de ziekteprogressie sterk beïnvloeden.
Veranderingen in leefstijl (controle van lichaamsgewicht en afwezigheid van regelmatig drinken) zijn cruciaal bij de behandeling van patiënten met NAFLD en ALD. Helaas bereikt slechts een minderheid van de patiënten met NAFLD gewichtsverlies en sommige regelmatige drinkers consumeren ondanks medisch advies nog steeds alcohol. Wegens toename van NAFLD en ALD benadrukken Line Carolle Ntandja Wandji e.a in het artikel ‘Combined alcoholic and non-alcoholic steatohepatitis’, gepubliceerd in JHepReports juni 2020, het belang van nieuwe therapieën en clinical trials voor deze aandoeningen.
Een hoge dagelijkse calorie-inname (vooral de inname van suikers, vetten en koolhydraten) in de moderne samenleving resulteert in gewichtstoename, insulineresistentie en de ontwikkeling van leververvetting. In 2016 meldde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat meer dan 1,9 miljard volwassenen (39% van de wereldbevolking) te zwaar waren, waarvan ongeveer 650 miljoen mensen met obesitas (13% van de wereldbevolking). In 2019 had 50,1% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder matig of ernstig overgewicht; 14,7% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder had obesitas.
Bron: JHEP Reports 2020
Meer informatie over NAFLD staat in de Kennisbank.