Behandeling met DAAs verbetert overleving in patienten met leverkanker en hepatitis C Bijgewerkt op 15.12.19

15-12-2019   Behandeling van patiënten met hepatitis C (HCV) met Direct Acting Antivirals (DAAs) verbetert de overlevingskans van patiënten met leverkanker, blijkt uit onderzoek door Mindie H. Nguyen (Stanford University, California) gepresenteerd op The Liver Meeting® in Boston.

“Patiënten met leverkanker (HCC) hebben een slechte prognose, vooral degenen die niet in aanmerking komen voor curatieve behandeling,” zegt dr. Mindie H. Nguyen. “Ik heb een significante verbetering in overleving waargenomen voor hepatitis B-gerelateerde HCC-patiënten die antivirale behandeling voor hepatitis B ontvingen, zelfs bij patiënten met gevorderde stadia van tumor en/of leverziekte. Ik wilde zien of antivirale behandeling met DAAs voor HCV-gerelateerde HCC-patiënten vergelijkbare of zelfs betere resultaten zouden kunnen opleveren.”

Een multinationale studie werd uitgevoerd door onderzoekers in de VS, Korea, Japan en Taiwan om overlevingskansen bij HCV patiënten met HCC die SVR bereikten te vergelijken met patiënten bij wie HCV onbehandeld was. Na patiëntmatching werden 642 patiënten geïncludeerd (321 onbehandeld en 321 met SVR, allen behandeld voor HCC). De SVR-patiënten hadden over vijf jaar significant hogere overlevingspercentages in vergelijking met de onbehandelde patiënten voor HCV (87,78 % versus 66,05%). De SVR-groep had ook een hogere lever gerelateerde overleving in vergelijking met onbehandelde patiënten (90,90 % versus 68,76 %). SVR werd onafhankelijk geassocieerd met een 63 % lager risico op sterfte door alle oorzaken en een 76 % lager risico op lever gerelateerde mortaliteit, volgens multivariate regressieanalyse. Verdere analyse op 90, 180 en 360 dagen toonde ook aan dat het bereiken van SVR met DAAs onafhankelijk geassocieerd was met een lager risico op overlijden in vergelijking met geen HCV-behandeling.

“Onze resultaten toonden duidelijk aan dat SVR door behandeling met DAAs geassocieerd wordt met verbeterde algehele overleving, wat het belangrijkste eindpunt is voor patiënten met kanker,” zegt co-auteur van de studie, dr. Hidenori Toyoda, ( Ogaki Municipal Hospital, Japan).”

De bevindingen van de studie suggereren dat iedereen met HCV-gerelateerde HCC die in aanmerking komt voor HCC-therapie ook in aanmerking moet komen voor DAA-therapie.

Bron: AASLD press release