Anti-HBs titer na vaccinatie bij non-responders Bijgewerkt op 01.06.22

Anti-HBs titer na vaccinatie bij non-responders als basis revaccinatiebeleid?  Op 20 mei 2022 is een artikel gepubliceerd in Vaccine over de relatie van de anti-HBs titer na vaccinatie en de respons op revaccinatie in non-responders. Non-responders na vaccinatie worden gekenmerkt door een anti-HBs titer <10 IU/L na de primaire vaccinatiereeks van 3 injecties met het hepatitis B vaccin. De respons op de vaccinatie is leeftijdsafhankelijk. Verder spelen genetische factoren en verminderde immuniteit door bv ziekten of medicijnen een rol bij de respons op de vaccinatie. Bij een titer <10 IU/L kan onderscheid gemaakt worden tussen een titer onder 10 maar wel meetbaar, of een ondetecteerbare titer.

In het onderzoek werd na elke revaccinatie (in totaal drie) de titer gemeten. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat in 85,1% van de deelnemers met een titer <10 IU/L maar wel meetbaar, na één revaccinatie een respons >10 IU/L hadden, tegenover 42,9% van de deelnemers bij wie na de primaire vaccinatiereeks de titer onmeetbaar was. De conclusie van de auteurs is dat aan de hand van de titer na vaccinatie een geoptimaliseerd revaccinatie schema mogelijk is.

Bron: Evaluation of a personalized, dose-sparing revaccination strategy in hepatitis B vaccine non-responders C. Beulens, Stijn F.H. Raven, Cornelia H.M. van Jaarsveld et al., Evaluation of a personalized, dose-sparing revaccination strategy in hepatitis B vaccine non-responders, Vaccine 2022: 40 nr 23: 3210-3215.

Non-respons na hepatitis B vaccinatie

Een non-respons na hepatitis B vaccinatie kan voorkomen. Hepatitis B vaccinatie leidt in ca 95% van de gevaccineerden tot een goede respons. De mate van respons is afhankelijk van o.a. leeftijd, geslacht, gezondheidstoestand en immuunsuppressie, en genetische factoren. Een klein percentage van de gevaccineerde personen zal na de eerste vaccinatieserie nog onvoldoende antistoffen (anti-HBs)aangemaakt hebben. Indien de anti-HBs titer <10 IE/L bedraagt zal eerst mogelijk dragerschap moeten worden uitgesloten door bepaling van HBsAg en anti-HBc.

Klik hier voor meer informatie over non-respons na hepatitis B vaccinatie.