Global Policy Report on the Prevention and Control of Viral Hepatitis in WHO Member States (2013)

Vorige pagina Print

Vooruitlopend op Wereld Hepatitis Dag 2013 heeft de WHO het rapport Global Policy Report on the Prevention and Control of Viral Hepatitis in WHO Member States gepubliceerd. Het rapport geeft een overzicht van preventie en controle van virale hepatitis in de 126 lidstaten, waaronder Nederland

De WHO strategie richt zich op vier speerpunten:

1. Bewustwording, Samenwerken en Middelen genereren
2. Evidence-based Beleid en Evidence-based Data om Actie te kunnen ondernemen
3. Preventie van transmissie
4. Screening, Zorg en Behandeling.

In 2010 heeft de World Health Assembly resolutie WHA 63.18 aangenomen, waarmee virale hepatitis als een wereldwijd gezondheidsprobleem wordt erkend. De resolutie benadrukt de noodzaak voor overheden en bevolking om actie te ondernemen om virale hepatitis te voorkomen, te diagnosticeren en te behandelen. In de resolutie wordt de World Health Organization (WHO) opgeroepen om een wereldwijde strategie te ontwikkelen en te implementeren. 

Volgens de WHO zijn wereldwijd ongeveer 240 miljoen mensen chronisch geïnfecteerd met het hepatitis B-virus (HBV) en ongeveer 150 miljoen mensen hebben chronische hepatitis C (HCV). Bij circa 78% van de mensen met primair leverkanker wordt de kanker veroorzaakt door hepatitis B of hepatitis C. Naar schatting overlijden er wereldwijd ieder jaar 1,4 miljoen mensen aan de gevolgen van virale hepatitis.

In de WHO European Region is hepatitis A een belangrijk gezondheidsprobleem met risico op uitbraken. In deze regio hebben meer dan 13 miljoen mensen chronische hepatitis B en 15 miljoen chronische hepatitis C.

In de WHO European Region heeft een minderheid van de lidstaten een geschreven nationaal hepatitis strategie plan. Dankzij de aanwezigheid van een nationaal hepatitis plan scoorde Frankrijk zo goed in de Euro Hepatitis Care Index.

Download het Global Policy Report on the Prevention and Control of Viral Hepatitis in WHO Member States.

Dit artikel is bijgewerkt op 21-03-2016.

HepatitisInfo

Meest bezocht
Hepatitis symptomen
Hepatitis B serologie
Hepatitis B
Hepatitis E symptomen
Behandeling van Hepatitis C
Hepatitis A
Meer informatie
Over deze website
Agenda
Links
Stel een vraag
Nieuwsbrief
Volg ons op Twitter
Aanmelden nieuwsbrief