WHO richtlijn Preventie, zorg en behandeling chronische hepatitis B (2015)

Vorige pagina Print

De WHO heeft een richtlijn gepubliceerd over de preventie, zorg en behandeling van chronische hepatitis B. De Engelstalige titel is: 'Guidelines for the prevention, care and treatment of persons with chronic hepatitis B infection'.

Dr.Stefan Wiktor, programmaleider van het WHO Global Hepatitis Programme, geeft aan dat “de aanbevelingen in deze nieuwe richtlijnen gebaseerd zijn op goedkope testen zodat de behandelaar de juiste beslissing kan nemen”.

De "WHO guidelines for the prevention, care and treatment of persons living with chronic hepatitis B infection"  beslaat het gehele spectrum vanaf  het bepalen wie behandeling nodig heeft, welke medicijnen gegeven moeten worden tot en met het langdurig volgen van de patiënt.

De belangrijkste aanbevelingen zijn:

  • het gebruik van eenvoudige, niet invasieve testen om de ernst van de leverafwijking vast te stellen, nodig om te bepalen of iemand behandeld moet worden;
  • diegenen met cirrose komen als eerste voor behandeling in aanmerking;
  • het gebruik van veilige en zeer effectieve geneesmiddelen, tenofovir of entacavir, voor de behandeling van chronische hepatitis B;
  • regelmatig monitoring door gebruik te maken van eenvoudige testen om in een vroeg stadium leverkanker op te sporen, het effect van de behandeling te meten en te kunnen besluiten of de behandeling beëindigd  kan worden.

In de aanbevelingen wordt aandacht geschonken aan speciale groepen zoals mensen met HIV/co-infectie hepatitis B, kinderen, adolescenten en zwangere vrouwen.

De richtlijn is te vinden op de website van de WHO .

 

Deze pagina is bijgewerkt op 29-09-2015

Meest bezocht
Hepatitis symptomen
Hepatitis B serologie
Hepatitis B
Hepatitis E symptomen
Behandeling van Hepatitis C
Hepatitis A
Meer informatie
Over deze website
Agenda
Links
Stel een vraag
Nieuwsbrief
Volg ons op Twitter
Aanmelden nieuwsbrief