Bescherming tegen hepatitis B in de mondzorgsector niet optimaal Bijgewerkt op 28.10.19

31-01-2018  Mondzorgverleners moeten meer aandacht besteden aan bescherming tegen hepatitis B. Dat concludeert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) na onderzoek bij 39 tandartspraktijken.

IGJ heeft van 355 medewerkers in de tandartspraktijken de vaccinatiestatus onderzocht. Het gaat dan om tandartsen, tandartsassistenten, mondhygiënisten en tandprothetici. Ongeveer 70 procent bleek voldoende beschermd tegen hepatitis B; 9 procent was niet voldoende beschermd; 21 procent kon niet aantonen dat ze goed beschermd waren.

Bij een check 4 weken later bleek dat 23 medewerkers die niet goed beschermd waren, dat inmiddels wel zijn; 9 medewerkers zijn nog niet goed genoeg beschermd; 11 medewerkers zijn niet aantoonbaar goed beschermd. Deze 20 mogen voorlopig geen patiënten behandelen. Ze mogen ook niet werken in de sterilisatieruimte.

Binnen de mondzorg wordt veel met holle en scherpe instrumenten gewerkt. Daardoor bestaat er een risico op overdracht van het hepatitis B-virus tijdens mondzorgbehandelingen van medewerker naar patient. Het is belangrijk dat mensen die deze behandelingen uitvoeren, goed zijn gevaccineerd. Dit betekent dat de titer die na de hepatitis B-vaccinaties bepaald moet worden, >100 IE/L moet zijn.

Bron: nieuwsbericht Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Lees meer over vaccinatie en titerbepaling in de Kennisbank.