BI 1366-0029 Bijgewerkt op 25.01.23

BI 1366-0029 bij gecompenseerde cirrose en portale hypertensie is een gerandomiseerde, open-label studie. Een studie met parallelle groepen om de effecten te onderzoeken van oraal BI 685509 alleen of in combinatie met empagliflozine op portale hypertensie na 8 weken behandeling in patiënten met klinisch significante portale hypertensie (CSPH) bij gecompenseerde cirrose.

Informatie onderzoek

Het Amsterdam UMC (locatie AMC) zoekt voor een nieuw fase 2 onderzoek mannen of vrouwen met de diagnose ‘klinisch significante portale hypertensie’ (CSHP). Portale hypertensie is een hoge bloeddruk in het hoofdvat van de lever veroorzaakt door een levercirrose (littekenweefsel) door hepatitis B, hepatitis C of niet alcoholische leverontsteking NASH,

In dit onderzoek bekijken we hoe effectief het nieuwe middel BI 685509 is en hoe het werkt. Heeft u naast de gecompenseerde levercirrose ook diabetes type 2 dan is er een kans dat u naast BI 685509 ook empagliflozine  krijgt. Dit zal door middel van loting bekend worden.

Na een screeningsbezoek wordt beoordeeld of u in aanmerking komt voor deelname aan de studie. U zult gedurende het onderzoek verschillende keren in het Amsterdam UMC (locatie AMC) verwacht worden voor een controle bezoek.

Meedoen of meer weten?

Voor meer informatie over de studie BI 1366-0029 kunt u contact opnemen met het secretariaat van dr. R.B. Takkenberg, afdeling Leverresearch van het Amsterdam UMC ziekenhuis, locatie AMC.

Mail: leverresearch@amc.nl

Tel: 020-566 8468. U kunt eventueel  een bericht inspreken op de voicemail.

Levercirrose

Het gevolg van cirrose is dat de lever steeds minder goed gaat functioneren omdat de normale structuur van het leverweefsel is vervangen door bindweefsel. Als de lever  helemaal niet meer functioneert spreekt men van leverfalen. Bij cirrose is ook de doorbloeding van de lever bemoeilijkt, dit kan leiden tot een verhoging van de bloeddruk in de poortader (portale hypertensie).