Bloeddonatie door monogame homomannen Bijgewerkt op 02.09.21

Bloeddonatie door monogame homomannen (MSM) is vanaf 1 september bij de bloedbanken van Sanquin mogelijk. Het voornemen is om in de toekomst ook MSM zonder vaste partner op een veilige manier als bloeddonor te kunnen accepteren. Daarover is er in 2022 mogelijk meer duidelijkheid. In de voorbereiding op de volgende stap wordt de bloedveiligheid na de huidige verruiming van de regels uiteraard goed in de gaten gehouden. De insteek is om gericht te vragen naar gedrag dat het risico op bloed overdraagbare infecties – hepatitis B, hepatitis C en hiv – verhoogt.

Tot nu toe mochten MSM alleen bloed doneren als zij vier maanden geen seks hebben gehad. Deze regel blijft voorlopig nog gelden voor MSM met wisselende seksuele contacten. Daphne Thijssen, directeur van Sanquin Bloedbank: “Patiënten moeten kunnen blijven vertrouwen op een voortdurend veilige bloedvoorraad. We volgen bij elke stap nauwgezet de daadwerkelijke effecten op de veiligheid van transfusies, en grijpen in als daar enige aanleiding toe is.”

Bron: Sanquin

Bloeddonatie door monogame homomannen

 

Het hepatitis B-virus wordt overgedragen door bloed-bloed contact en seksueel contact. Het virus is zo’n 100x besmettelijker dan het hiv-virus.

Het hepatitis C-virus wordt overgedragen door bloed-bloed contact. Het virus is zo’n 10x besmettelijker dan het hiv-virus. Mogelijke oorzaken zijn:

  • intraveneus druggebruik en het delen van naalden;
  • hergebruik van onvoldoende gesteriliseerde medische hulpmiddelen;
  • bloedtransfusie met (niet gescreend) besmet bloed;
  • seksueel verkeer met expositie aan bloed;
  • onhygiënisch gezette tatoeages, piercings
  • prikaccidenten.