COVID-19 en een leverziekte Bijgewerkt op 24.06.20

De Nederlandse Leverpatiëntenvereniging heeft samen met prof.dr. Joost Drenth, hepatoloog in het Radboudumc en lid van het bestuur van de ERN RARE LIVER een filmpje gemaakt over de invloed van een infectie met SARS-CoV-2 bij patiënten met een leverziekte.

Over dit onderwerp zijn veel vragen. Patiënten zijn bang dat ze een verhoogd risico op een ernstig verloop hebben. Er zijn veel factoren die invloed hebben op het beloop van de infectie, waarbij de factoren oudere leeftijd, overgewicht, diabetes de meest bekende zijn. Waarschijnlijk is het hebben van een leverziekte op zichzelf geen risicofactor. Echter bij vergevorderde levercirrose is de kans op een ernstiger verloop van een infectie met het SARS-CoV-2 virus aanwezig. Overigens is bij vergevorderde levercirrose de kans op een ernstiger verloop van infecties in het algemeen aanwezig.

Medicijngebruik is ook van invloed op het verloop van de infectie met het SARS-CoV-2 virus. Ook hier geldt waarschijnlijk dat alleen sterke immuunsuppressie invloed heeft op het beloop van de infectie.

Belangrijk is: Zorg goed voor uzelf en uw eigen veiligheid. Denk eraan: regelmatig en zorgvuldig uw handen wassen, niet naar  buiten te gaan bij verkoudsheidsklachten en 1,5 meter afstand houden zijn de belangrijkste preventiemaatregelen.

Kijk naar het filmpje van Romee Snijders, arts-onderzoeker Radboudumc, in samenwerking met de Nederlandse Leverpatiëntenvereniging en ERN RARE LIVER.