COVID-19 vaccinatie en patiënten met leveraandoeningen Bijgewerkt op 05.03.21

Patiënten met een chronische leveraandoening lopen risico op een ernstig beloop van COVID-19. EASL heeft om die reden een aantal aanbevelingen gepubliceerd voor COVID-19 vaccinatie aan risicogroepen. Vooral mensen met een chronische leveraandoening en levercirrose hebben een hoger risico op overlijden bij een infectie met SARS-CoV-2.
Het risico op een ernstig beloop van COVID-19 bij patiënten met een leveraandoening zonder of met geringe fibrose is gelijk aan de algemene bevolking. Patiënten met Leververvetting (NAFLD) en obesitas en/of diabetes type 2 hebben een verhoogd risico op een ernstig beloop, waarbij het risico onafhankelijk is van de ernst van de fibrose. Aanbevolen wordt om de volgende groepen met voorrang te vaccineren tegen COVID-19:

  • Patiënten met gecompenseerde of gedecompenseerde cirrose,
  • Patiënten na levertransplantatie,
  • Patiënten met hepatobiliaire tumoren,
  • Patiënten met een chronische leveraandoening  die immunosuppressiva ontvangen,
  • Patiënten met een chronische leveraandoening zonder of met geringe fibrose kunnen gevaccineerd worden volgens het vaccinatieschema voor de algemene bevolking, waarbij rekening gehouden moet worden met leeftijd en aanwezig zijn van obesitas of diabetes.

Bron: EASL