Doorbraak genezing hepatitis B Gepubliceerd op 02.07.21

Doorbraak genezing hepatitis B. Tijdens het Internationale levercongres van EASL is vooruitgang in onderzoek naar nieuwe medicijnen voor genezing van hepatitis B aangekondigd. “Wetenschappers hebben lang beweerd dat als we Hepatitis B willen elimineren, we een functionele genezing nodig hebben”, zegt Philip Newsome, secretaris-generaal van EASL, hoogleraar Experimentele hepatologie en directeur van het Centrum voor Leveronderzoek aan de Universiteit van Amsterdam. Universiteit van Birmingham (VK). “De resultaten van onderzoek met het RNAi-therapeutisch medicijn VIR-2218 laten zien dat genezing mogelijk is met mogelijke implicaties in de praktijk voor de 300 miljoen mensen met chronische hepatitis B”.

VIR-2218 is een experimenteel GalNAc-geconjugeerd klein interfererende ribonucleïnezuur (siRNA) dat in ontwikkeling is voor functionele genezing van chronische hepatitis B. VIR-2218 richt zich op een speciaal gebied van het X-gen en onderdrukt de productie van alle belangrijke HBV eiwitten, van zowel cccDNA als geïntegreerd DNA, in alle 10 HBV-genotypen.

Aan de fase 2 studie namen 24 mensen deel, 18 HBeAg-negatief en 6 HBeAg-positief. Ed Gane ( Universiteit van Auckland, Nieuw-Zeeland) rapporteerde dat twee doses VIR-2218 van 20-200 mg, gegeven met een tussenpoos van 4 weken, goed werden verdragen door deelnemers met chronische hepatitis B. Aanzienlijke reductie in HBsAg werd waargenomen bij zowel HBeAg- als HBeAg+ deelnemers, wat suggereert dat VIR-2218 transcripten van zowel cccDNA als geïntegreerd DNA kan dempen. De antivirale activiteit van VIR-2218 die in deze studie werd aangetoond, ondersteunt de verdere ontwikkeling als onderdeel van combinatieregimes die gericht zijn op functionele genezing.

Bronnen:
Persbericht EASL

Gane E, Lim YS, Cloutier D, et al. Safety and antiviral activity of VIR-2218, an X-targeting RNAi therapeutic, in participants with chronic hepatitis B infection: week 48 follow-up results. EASL International Liver Congress, June 23-26, 2021. Abstract OS-44. VIR. Pipeline. VIR-2218

Hepatitis B wordt veroorzaakt door een besmetting met het hepatitis B-virus (HBV). Een infectie kan acuut verlopen, met ziekteverschijnselen van een acute leverontsteking, maar het virus kan ook langdurig in het lichaam blijven. Besmetting bij de geboorte of op zeer jonge leeftijd leidt in 80% tot een chronische infectie. Bij besmetting op volwassen leeftijd is de kans op het ontwikkelen van een chronische infectie ca 5-10%. Elk jaar overlijden 1,34 miljoen mensen aan de gevolgen van virale hepatitis, wat vergelijkbaar is met sterfgevallen als gevolg van HIV/AIDS, malaria en tuberculose.

Vooruitgang in onderzoek naar nieuwe medicijnen voor genezing van hepatitis B
Hepatitis B virus