Drug gerelateerde infecties in Europa Bijgewerkt op 08.07.20

Veel mensen die drugs injecteren (PWID) hebben geen toegang tot behandeling van hepatitis C (HCV) of hiv, ondanks de beschikbaarheid van zeer effectieve geneesmiddelen voor de behandeling van HCV en geneesmiddelen voor virale onderdrukking van hiv.

PWID is een relatief kleine populatie in Europa, maar de prevalentie van hiv en chronische virale hepatitis onder deze groep is zeer hoog, blijkt uit onderzoek van het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction. HCV is de meest voorkomende door bloed overgedragen virale infectie onder PWID. Veel landen melden dat de prevalentie van antilichamen tegen HCV (anti-HCV) in deze populatie meer dan 50% is. Hepatitis B (HBV) komt bij PWID minder vaak voor dan HCV, maar toch frequenter dan bij de algemene bevolking ondanks de beschikbaarheid van een effectief vaccin. Effectieve interventies, zoals Hepatitis B-vaccinatie, naald-en spuitomruilprogramma’s, en methadonverstrekking zijn in veel landen niet beschikbaar. Veel Europese landen lopen ver achter bij de door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geformuleerde doelstellingen: de incidentie van chronische HBV en HCV verminderen van 30% in 2020 en 90% in 2030, en de mortaliteit door chronische HBV en HCV verminderen van 10% in 2020 en 65% in 2030.

Zonder toegang tot behandeling zullen van iedere 100 mensen met HCV, 75 tot 80 van hen een chronische HCV ontwikkelen. Deze mensen lopen het risico op levercirrose en leverkanker, en kunnen het virus aan anderen doorgeven bij het delen van injectiemateriaal dat in contact is geweest met hun bloed.

Bron: European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (2020), Drug-related infectious diseases in Europe. Update from the EMCDDA expert network, 2020, Technical report, Publications Office of the European Union, Luxembourg.