Drugsgerelateerde infectieziekten in Europa Bijgewerkt op 28.10.19

05-07-2019  Het rapport ‘Drug-related infectious diseases in Europe: update from the EMCDDA expert network’ geeft een update van infectieziekten gerelateerd aan drugsgebruik in Europa voor de periode tot februari 2019. In Europa is het injecteren van drugs de belangrijkste risicofactor voor nieuwe gediagnosticeerde gevallen van hepatitis C. De prevalentie van hepatitis B is nog steeds hoog ondanks dat er een effectief vaccin bestaat en er is sprake van een algehele daling van nieuw aangemelde gevallen van HIV bij injecterende drugsgebruikers.

Het rapport geeft een overzicht van de meest recente gegevens van surveillance, onderzoek naar uitbraken, en preventie en controlemaatregelen bij mensen die drugs injecteren. Het rapport beschrijft de populatie die in Europa risico loopt, de nieuwste gegevens worden genoemd over incidentie en prevalentie van drugs gerelateerde infecties met het hepatitis C- en B-virus en HIV, evenals recente uitbraken. Het rapport bevat ook een overzicht van gebruikte interventies, testen en behandeling.

Bron:  European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (2019), Drug-related infectious diseases in Europe: update from the EMCDDA expert network, Publications Office of the European Union, Luxembourg.