19-07-2019 Een mediterraan/koolhydraatarm dieet leidde tot een grotere afname van het vetgehalte in de lever dan een vetarm dieet, blijkt uit onderzoek van Yftach Gepner e.a. gepubliceerd in het augustus nummer van Journal of Hepatology. Een hoog vetgehalte in de lever is geassocieerd met het metabool syndroom, diabetes mellitus type 2 en hart- en vaatziekte.
In de CENTRAL interventie studie werden 278 deelnemers met abdominale obesitas/dyslipidemie gerandomiseerd naar vetarme (LF) of mediterrane/lage koolhydraten (MED/LC + 28g walnoten/dag) diëten met/zonder matige fysieke activiteit. Het vetgehalte in lever en abdominale vetdepots werd gemeten met behulp van MRI bij aanvang, na 6 (substudie, n = 158) en na 18 maanden dieet. Ongeacht welke methode werd gevolgd, was een afname in vetophoping in de lever geassocieerd met verbetering van diverse leverparameters zoals gamma-GT en ALT. Hoewel de reductie in het vetgehalte van de lever vergelijkbaar was tussen de fysieke activiteit groepen, induceerde het MED/LC dieet een hoger percentage levervet afname (p = 0,036) en meer verbeteringen in de cardio-metabolische risicoparameters (p <0,05) dan het LF-dieet.
De onderzoekers concluderen dat het percentage levervet aanzienlijk vermindert bij een door voeding veroorzaakt gewichtsverlies en dat het MED/LC dieet sneller leidt tot een verlaging van het levervet dan het LF dieet. De onderzoekers benadrukken dat bij NAFLD (non-alcoholic fatty liver disease) een MED/LC dieetinterventie gebruikt kan worden naast focussen op gewichtsverlies. Het MED/LC dieet was rijk aan groenten en peulvruchten en bevatte weinig rood vlees, met kip en vis ter vervanging van rund- en lamsvlees.
Bron: Journal of Hepatology. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jhep.2019.04.013
Lees meer over NAFLD in de Kennisbank,