13-03-2019 In het surveillancerapport ‘Epidemiology and genotype 3 subtype dynamics of hepatitis E virus in Belgium, 2010 to 2017’ worden epidemiologische trends gepresenteerd van symptomatische hepatitis E in België, van verdeling naar leeftijd, geslacht en geografie tot moleculaire karakterisering van de virale stammen.
Het Nationaal referentiecentrum voor hepatitisvirus B, C, D en E (NRC) meldde in de periode tussen 2010 en 2017 een toename van het aantal monsters van verdachte gevallen (van 309 tot 2663 per jaar) en van het aantal door laboratoriumonderzoek bevestigde gevallen van hepatitis E (van 25 tot 117 per jaar). Van 217 monsters waarvan de sequentie was bepaald, was 92,6% genotype 3 (HEV-3), gevolgd door 6,5% genotype 1 en 0,9% genotype 4. Tot 2015 was HEV-3f het meest voorkomende subtype, terwijl HEV-3c het meest voorkomende subtype werd in 2016 en 2017.
De onderzoekers zagen een toenemende trend van HEV-bevestigde gevallen voor het zuiden van België (Wallonië) in vergelijking met de andere regio’s. Vermoed wordt dat deze stijgende trend vooral te danken is aan toegenomen bewustzijn en testen.
Consumptie van producten die rauwe of onvoldoende verhitte varkenslever, bloed en vleesproducten bevatten, kan de belangrijkste risicofactor zijn voor menselijke HEV-infecties. Aanpassingen van voedselproductieprocessen (bijvoorbeeld warmtebehandeling) worden sterk aanbevolen om de voedselveiligheid te verbeteren.
Bron: Suin Vanessa,et.al. Epidemiology and genotype 3 subtype dynamics of hepatitis E virus in Belgium, 2010 to 2017. Euro Surveill. 2019;24(10):pii=1800141.