Fase 2 studie behandeling hepatitis B Bijgewerkt op 25.05.21

Fase 2 studie voor de behandeling van chronische hepatitis B. In april 2021 is in meerdere centra een gerandomiseerde, open-label fase 2 studie gestart om de veiligheid en werkzaamheid te testen van de combinatie van BRII-835 (VIR-2218) en BRII-179 (VBI-2601) voor de behandeling van volwassenen met chronische hepatitis B. BRII-835 (VIR-2218) is een experimenteel klein interfererend ribonucleïnezuur (siRNA) gericht tegen het hepatitis B-virus (HBV). BRII-179 (VBI-2601) is een experimenteel HBV-immuun therapeutisch middel. Francisco Diaz-Mitoma, Chief Medical Officer VBI: “Wij geloven dat een functionele genezing van hepatitis B mogelijk is. Herstel van HBV-specifieke immunologische controle is vereist naast virale onderdrukkingsmechanismen.”

Informatie over de studie is te vinden op ClinicalTrials.gov Identifier: NCT04749368   

Bron: persbericht VBI vaccins

———————————————————————————————————

Hepatitis B is een ontsteking van de lever die ontstaat door besmetting met het hepatitis B-virus (HBV). In de meeste gevallen treden klachten pas vele jaren na de besmetting op, als de lever ernstig is beschadigd door cirrose of leverkanker. Als het virus langer dan zes maanden aanwezig is, spreekt men van chronische hepatitis. Iemand is besmettelijk zolang hij/zij drager is van het virus.

Behandeling van hepatitis B vindt plaats met behulp van geneesmiddelen die het afweersysteem versterken (PEG-interferon alfa-2a, maximale duur 48 weken) of medicijnen die het virus langdurig onderdrukken, zoals entecavir of tenofovir. Meer weten over de huidige behandeling? Ga dan naar het artikel Behandeling hepatitis B.