Gedragsexpertise in effectief leefstijlbeleid Bijgewerkt op 19.08.22

Gedragsexpertise in effectief leefstijlbeleid is noodzakelijk als we meer gezonde levensjaren willen creëren. Investeren in preventie en gedragsverandering draagt bij aan het mentale en lichamelijk welzijn van mensen, vermindert de druk op de zorg, verlaagt de zorgkosten en zorgt ervoor dat mensen langer gezond en vitaal leven. Het gaat hierbij niet alleen om volwassenen, maar ook om jongeren. Het belang van een gezonde leefstijl wordt structureel onderbelicht, de coronapandemie maakte dat pijnlijk duidelijk. Verandering in leefstijl is gedragsverandering. Gedragsexperts roepen daarom op tot veel meer aandacht voor de expertise van gedragsverandering bij een van de grootste maatschappelijke uitdagingen: mensen aanzetten tot een gezonde leefstijl en preventie.

In de position paper: ‘Gedragsexpertise is de sleutel tot effectief leefstijlbeleid’, die door veel vooraanstaande organisaties en experts wordt onderschreven, maken gedragsexperts duidelijk dat het essentieel is om de rol van gedrag een onmisbaar onderdeel te maken van preventie en zorg. Daarbij gaat het niet alleen om het gedrag van mensen met een ongezonde leefstijl of patiënten, maar ook om het gedrag van zorg- en/of beleidsprofessionals. Innovatie is meer dan bijvoorbeeld technologie inzetten, het heeft immers impact op hun manier van werken. Ook zorgprofessionals zullen andere dingen moeten gaan doen wanneer leefstijl onderdeel wordt van de behandeling. Gedragsexpertise moet daarom veel beter worden ingezet in beleids- en interventieontwikkeling.

Bron:
TNO

Gevolgen van overgewicht

De belangrijkste risicofactoren voor leververvetting zijn obesitas, hypertensie en insuline resistentie. In 2021 had 50% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder matig of ernstig  overgewicht, waarvan 14% ernstig overgewicht (obesitas). Van de kinderen van 4 tot en met 17 jaar oud had 14,7% overgewicht, waarvan 12,2% matig overgewicht en 2,5% obesitas. Het percentage kinderen rond de 2 jaar met (ernstig of matig) overgewicht is 8,0%.