Geneesmiddelen interacties met DAAs Bijgewerkt op 27.05.21

Geneesmiddelen interacties met DAAs en antipsychotica en neuroleptica komen vaak voor. HEP Drug Interactions heeft een nieuwe Treatment Selector antipsychotica en neuroleptica  ontwikkeld. Dit hulpmiddel kan men raadplegen als patienten die antipsychotica of neuroleptica gebruiken, ook DAAs zouden moeten krijgen omdat ze hepatitis C hebben. Het is bekend dat deze geneesmiddelen vaak interacties veroorzaken met DAAs. De nieuwe Treatment Selector is te vinden op Prescribing Resources van HEP Drug Interactions.

 

Behandeling chronische hepatitis C

De behandeling van hepatitis C is met de komst van nieuwe DAA’s (Direct Acting Antivirals) aanzienlijk verbeterd. De duur van de behandeling is aanzienlijk verkort, de toevoeging van interferon is meestal niet meer nodig en er zijn weinig bijwerkingen. Meer informatie over de behandeling is hier te vinden.

 

Hepatitis C

Wereldwijd zijn ca 71 miljoen mensen besmet met het hepatitis C-virus. Jaarlijks overlijden wereldwijd naar schatting 399.000 mensen aan de gevolgen van chronische hepatitis C.  Chronische hepatitis C is een belangrijke oorzaak van levercirrose, leverkanker (hepatocellulair carcinoom) en leverfalen. Bij circa 78% van de mensen met primair leverkanker wordt de kanker veroorzaakt door HBV- of HCV infectie. Als cirrose is ontstaan is er jaarlijks 2-4% kans op leverkanker en jaarlijks  3-6% kans op gedecompenseerde cirrose. Bij gedecompenseerde cirrose is de kans om binnen een jaar te overlijden 15-20%.  Hepatitis C infectie kan ook extra-hepatische manifestaties veroorzaken.