Genezing Hepatitis D blijkt mogelijk te zijn. Tijdens het internationale levercongres van EASL werden de resultaten gepresenteerd van een fase III-studie die bevestigen dat het medicijn Bulevirtide met succes hepatitis D kan behandelen en genezen.
“Misschien gaan we een nieuwe gouden eeuw van de hepatologie in” zei Thomas Berg, Secretary-General van EASL. “Er komt hoop voor die mensen die leven met hepatitis D en we boeken vooruitgang in de mogelijkheid om hepatitis B te genezen. Een ziekte die miljoenen mensen over de hele wereld treft. Het zou een revolutie zijn op het gebied van de volksgezondheid.”
In een studie door Heiner Wedemeyer (Hannover, Duitsland), werden 150 patienten met chronische hepatitis D gerandomiseerd naar 3 behandelingsgroepen en gestratificeerd op basis van de afwezigheid of aanwezigheid van gecompenseerde cirrose. De controle groep kreeg Bulevirtide na 48 weken gedurende 96 weken. Twee groepen kregen Bulevirtide, respectievelijk 2 mg/dag of 10 mg/dag, gedurende 144 weken. Daarna werden alle groepen gedurende 96 weken gevolgd.
Wedemeyer concludeerde dat de studie aantoonde dat behandeling met Bulevirtide resulteerde in een significant grotere gecombineerde respons in vergelijking met controle. Monotherapie met Bulevirtide was veilig en werd goed verdragen.
Bron:
EASL media release 23-06
Hepatitis D
Hepatitis D wordt veroorzaakt door het hepatitis D-virus. Het hepatitis D-virus is een incompleet RNA virus dat voor zijn vermenigvuldiging in de levercel afhankelijk is van het hepatitis B-virus. Dit betekent dat alleen bij aanwezigheid van het hepatitis B-virus in het lichaam een hepatitis D infectie kan bestaan. Besmetting met het hepatitis D-virus vindt op dezelfde wijze plaats als besmetting met het hepatitis B-virus, dus via bloed-bloed contact, rondom de geboorte of seksueel contact.
Zowel een co-infectie (een gelijktijdige besmetting van beide virussen) als een superinfectie (besmetting met het hepatitis D-virus bij een hepatitis B drager) kan leiden tot een ernstige leverziekte (fulminante hepatitis, leverfalen). Bij het merendeel van patiënten met een superinfectie ontstaat een chronische hepatitis met snel optredende cirrose. Ook is er mogelijk een verhoogd risico op leverkanker