Hepatitis A virus in Ardo Bosvruchtenmix Bijgewerkt op 03.09.22

Hepatitis A virus is aangetroffen in Ardo Bosvruchtenmix. Leverancier Ardo roept daarom Bosvruchtenmix 1kg met houdbaarheidsdatum november 2024, terug. Coop heeft bekend gemaakt dat het desbetreffende product teruggebracht kan worden naar de winkel. De winkel zal het aankoopbedrag vergoeden.

ardo bosvruchten

Bron: Coop terugroepacties  Hepatitis A virus in Ardo Bosvruchtenmix

Klachten hepatitis A

Het optreden van ziekteverschijnselen is sterk afhankelijk van de leeftijd. Kinderen hebben vaak geen ziekteverschijnselen. Bij slechts 30 procent van kinderen jonger dan 6 jaar treden er klachten op. Volwassenen hebben vaak wel klachten. Meer dan 70% van volwassenen die besmet zijn, hebben vaak gedurende enkele maanden ziekteverschijnselen. De symptomen van hepatitis A zijn in het algemeen vermoeidheid, lichte koorts, soms pijn in de bovenbuik, misselijkheid, geel kleuren van huid en oogwit (‘geelzucht’), een donker kleur van urine (de kleur van cola) en het ontkleuren van ontlasting (de kleur van stopverf). De ziekte verschijnselen kunnen vaak enkele maanden aanhouden. Deze ziekteverschijnselen kunnen bij volwassenen zeer ernstig zijn, vooral als er al een andere vorm van hepatitis bestaat.

Het virus wordt uitgescheiden via de ontlasting. Besmetting is mogelijk via voedsel of water dat verontreinigd is met ontlasting dat het virus bevat. Wanneer iemand besmet is geraakt met het hepatitis A-virus duurt het gemiddeld 30 dagen voordat de persoon klachten krijgt, maar in het laatste deel van de incubatietijd is hij of zij al wel besmettelijk.

 

Hepatitis A virus in Ardo Bosvruchtenmix