Hepatitis C eliminatie is niet haalbaar met de huidige inspanningen Bijgewerkt op 01.09.20

Slechts één op de vier landen met een hoog inkomen ligt op schema om hepatitis C vóór 2030 uit te bannen en bijna tweederde zal deze doelstelling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zelfs in 2050 niet halen als er in het beleid niets veranderd, volgens een analyse die deze week op het digitale Internationaal levercongres van EASL werd gepresenteerd door Homie Razavi van het Center for Disease Analysis. De doelstelling van de WHO om hepatitis C in 2030 te elimineren zou wel haalbaar moeten zijn omdat sinds een aantal jaren zeer effectieve geneesmiddelen beschikbaar zijn voor de behandeling van hepatitis C.

Het gepresenteerde onderzoek is een update van een eerder gepubliceerde analyse over het tijdstip van hepatitis C eliminatie in 45 landen met een hoog inkomen. Het Center for Disease Analysis heeft de meest up-to-date gegevens over de diagnose- en behandelingspercentages gebruikt om de reducties in mortaliteit en hepatitis C incidentie voor 45 landen met hoge inkomens te modelleren op basis van de doelstellingen van de WHO voor incidentie, mortaliteit, diagnose en behandeling.

De WHO heeft als doelstelling, die door de WHO lidstaten is aanvaard, om in 2030 het aantal sterfgevallen als gevolg van hepatitis B en C met 65% te verminderen, door 90% van de infecties te diagnosticeren en 80% van de in aanmerking komende mensen te behandelen, en om nieuwe infecties met 80% te verminderen. Van de 45 onderzochte landen met hoge inkomens, liggen 11 landen op schema (Australië, Canada, Frankrijk, Duitsland, IJsland, Italië, Japan, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland ) om te voldoen aan de WHO eliminatiedoelstellingen in 2030; vijf (Oostenrijk, Malta, Nederland, Nieuw Zeeland en Zuid-Korea) vóór 2040; en één (Saoedi-Arabië) vóór 2050. De overige 28 landen zullen naar verwachting geen eliminatie van hepatitis C behalen vóór 2050.

Met nog maar tien jaar te gaan is in de meeste landen uitbreiding van screening en behandeling cruciaal om eliminatie van hepatitis C mogelijk te maken en daarmee de doelstellingen die de WHO lidstaten hebben onderschreven te behalen.

Bron: Razavi H et al Global timing of hepatitis C virus elimination in high income countries: an updated analysis.Journal of Hepatology, supplement 1 [International Liver Congress], THU365, S317, 2020.