Hepatitis C her-infectie bij Hiv-positieve mannen die seks hebben met mannen Bijgewerkt op 28.10.19

19-3-2019 Het aantal nieuwe gevallen van hepatitis C (HCV) bij hiv-positieve homo- en biseksuele mannen is in drie klinieken in Londen sinds 2015 met bijna 70% afgenomen, blijkt uit onderzoek gepresenteerd door Dr. Lucy Garvey (Imperial College Healthcare NHS Trust) op de conferentie over retrovirussen en opportunistische infecties (CROI 2019) in Seattle van 4-7maart.

De daling is grotendeels toe te schrijven aan HCV screening en behandeling met direct-acting antivirals (DAAs), ook wel beschouwd als ‘treatment as prevention’. “Om hepatitis C als een belangrijke bedreiging voor de volksgezondheid te elimineren, moet het aantal mensen verminderen dat recent geïnfecteerd is of opnieuw besmet wordt met het virus” zei Garvey. “Onze studie heeft aangetoond dat door een betere toegang tot nieuwe behandelingen, nauwere monitoring en screening, het aantal mensen met hepatitis C aanzienlijk kan verminderen.”

Een andere studie die op de conferentie werd gepresenteerd liet tegenovergestelde resultaten zien. Dr. Daniel Fierer (Icahn School of Medicine in Mt Sinai, New York City) meldde dat uit onderzoek in New York bleek dat het her-infectie percentage HCV bij homoseksuele en biseksuele mannen die genezen zijn van hepatitis C, zeven keer hoger is dan het percentage van de eerste infectie. Dit ligt in lijn met her-infectie cijfers in Europa. De meeste her-infecties vonden plaats binnen de eerste twee jaar, maar infecties bleven zich meer dan 11 jaar na de klaring voordoen. Langdurig surveillance is daarom gerechtvaardigd voor alle met HIV geïnfecteerde homoseksuele mannen na klaring van de HCV-infectie.

Om de doelstelling eliminatie van HCV te bereiken bij mannen die een aanzienlijk risico lopen op HCV-infectie, zijn strategieën nodig om HCV her-infecties te verminderen. Er zijn aanwijzingen dat afname in condoomgebruik en meer seks tussen Hiv-positieve en Hiv-negatieve mannen in het tijdperk van pre-exposure profylaxe (PrEP) kan bijdragen aan een hogere frequentie van HCV-seksuele transmissie. Seksueel overdraagbare HCV onder Hiv-negatieve MSM is  zeldzaam, maar kan toenemen.

Bronnen:

Garvey LJ et al. Fall in HCV incidence in HIV+ MSM in London following wider access to DAA therapy. Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections, Seattle, abstract 85, 2019.

Carollo JR et al (Fierer DS presenting). HCV reinfection among HIV-infected MSM in New York City. Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections, Seattle, abstract 86, 2019.

AIDSMAP.