Hepatitis C screenings testen bij mensen die drugs injecteren Bijgewerkt op 24.11.20

Injecterend drugsgebruik is een belangrijke oorzaak van de wereldwijde verspreiding van het hepatitis C-virus (HCV). De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft mensen die drugs (PWID) injecteren geïdentificeerd als een belangrijke doelgroep voor HCV-screening en zorg. De prevalentie van hepatitis C bij PWID wordt geschat op 40% in West-Europa, en 48% in Frankrijk.

Point-of-care (POC) hepatitis C-testen en dried blood spot-monsters (DBS) bieden voordelen voor de behandeling van patiënten met hepatitis C door de tijd tot het verkrijgen van resultaat te verkorten, en door de test naar de locatie van de patiëntenzorg te brengen.

In een prospectieve studie door Stéphane Chevaliez e.a. gepubliceerd in het juni nummer van Open Forum Infectious Diseases, werden haalbaarheid en acceptatie van het gebruik van HCV-RNA POC- en vingerprik-DBS-testen geëvalueerd, en de cascade of care onder PWID in Frankrijk beschreven. Van de 89 deelnemers werd HCV-RNA bij 34 (38,6%) deelnemers gedetecteerd; 16/34 deelnemers kregen pan-genotypische antivirale behandeling; 18/34 deelnemers ontvingen om diverse redenen geen behandeling. Aanhoudende virologische respons (SVR) na 12 weken werd bereikt bij 13/16 HCV-RNA positieve deelnemers; 3/16 deelnemers waren nog onder behandeling. Vingerprik-POC-RNA-testen in volbloed en HCV-RNA-detectie uit DBS-monsters waren haalbaar en acceptabel bij PWID zonder groot verschil in termen van HCV-RNA-detectiepercentage. De onderzoekers bevelen een eenstaps screeningstrategie aan bij moeilijk bereikbare groepen, zoals PWID, op basis van detectie van HCV-RNA. Een strategie die cruciaal is om mensen te betrekken bij opschaling van de behandeling en eliminatie van hepatitis C.

In Frankrijk is nu vereenvoudigd HCV-zorgbeheer geïmplementeerd, inclusief de uitbreiding van de levering van behandelingen aan apotheken en het voorschrijven van HCV-behandeling door niet-specialisten in hepatologie of infectieziekten. Het opheffen van beperkingen van het voorschrijvende type voor DAA-behandeling zal een enorme kans opleveren om de toegang tot HCV-behandeling te verbreden, vooral bij kwetsbare populaties.

Bron: Chevaliez S, et al. Assessing Molecular Point-of-Care Testing and Dried Blood Spot for Hepatitis C Virus Screening in People Who Inject Drugs. Open Forum Infectious Diseases, Volume 7, Issue 6, June 2020, ofaa196.https://doi.org/10.1093/ofid/ofaa196