Hepatitis E in wakamesalade uit Nederland Bijgewerkt op 12.08.22

De Europese voedselwaakhond RASFF maakt melding van hepatitis E in wakamesalade uit Nederland. De hepatitis werd gemeld naar aanleiding van een controle van een bedrijf in Denemarken. Het risiconiveau wordt als serieus beschreven. In Denemarken zijn de wakamesalades (zeewiersalades) teruggeroepen. Ook in België is de wakamesalade uit de handel gehaald en teruggeroepen bij de consument, meldt  het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV). Het betreft  Zeewiersalade diepvries Seaweed Salad (225g) van het merk Asian Choice. Houdbaarheidsdatum (THT) : 25/07/2023.

Bronnen:
FAVV
RASFF

Hepatitis E

Symptomen bij hepatitis E zijn het gevolg van een ontsteking van de lever, veroorzaakt door het hepatitis E-virus. De overdracht van hepatitis E genotype 1 en 2 is via voedsel en besmet drinkwater. Genotype 3 en 4 hebben dieren als reservoir . In Nederland komt  genotype 3 vooral voor bij varkens, herten en wilde zwijnen. Besmetting naar de mens vindt plaats door het drinken van met hepatitis E-virus besmet water of het eten van rauw of onvoldoende verhit vlees van besmette dieren, zoals leverworst.

De eerste symptomen bij hepatitis E zijn koorts en misselijkheid. Latere symptomen die zich kunnen voordoen zijn icterus, leververgroting, verminderde eetlust, buikpijn en jeuk. Deze verschijnselen lijken erg op andere vormen van acute virale hepatitis, maar kunnen worden verward net symptomen van hepatitis A.

Het RIVM heeft in juni 2016 uit voorzorg voor patiënten na een beenmerg- of orgaantransplantatie, een voorlopig voedingsadvies geformuleerd dat gericht is op het vermijden van producten waar mogelijk infectieus hepatitis E-virus in aanwezig is. In april 2018 is er een update gepubliceerd van dit advies.