Her-opsporing eerder gediagnosticeerde patiënten met hepatitis C in regio Utrecht Bijgewerkt op 28.10.19

22-02-2019  Voor het opsporen en behandelen van eerder gediagnosticeerde patiënten met hepatitis C in de regio Utrecht die in het verleden niet of niet succesvol zijn behandeld, is een efficiënte strategie ontwikkeld die  kan worden gebruikt in toekomstige (nationale) retrieval projecten.

In dit onderzoek zijn positieve hepatitis C-virus diagnostische tests (anti-hepatitis C-virus IgG of hepatitis C-virus-RNA) van het laboratorium van alle vier de ziekenhuizen en één centraal huisartsen laboratorium in de provincie Utrecht van 2001 tot 2015, gekoppeld aan klinische gegevens.

Na het screenen van alle hepatitis C-virusdiagnostiek, werden 1913 patiënten met chronische hepatitis C geïdentificeerd waarvan 14,1% (n = 269) uitgenodigd kon worden voor nader onderzoek. Door middel van hernieuwde beoordelingen van de patiënt werden 42 patiënten met chronische hepatitis C opnieuw geïdentificeerd (76% met een voorgeschiedenis van intraveneus drugsgebruik, 24% met Metavir F3-F4).

De onderzoekers concluderen dat her-opsporen en toeleiden naar zorg van eerder gediagnosticeerde patiënten met hepatitis C door screening van laboratoriumdiagnostiek uit het verleden haalbaar en het meest succesvol is wanneer her-opsporing regionaal wordt uitgevoerd.

Bron: Kracht P.A.M., REtrieval And cure of Chronic Hepatitis C (REACH): Results of micro‐elimination in the Utrecht province. Liver Int. 2018 Sep 11. doi: 10.1111/liv.13959. [Epub ahead of print].