In 2020 minder mensen met een ziekte uit het Rijksvaccinatieprogramma meldt het RIVM. Het aantal meldingen van chronische hepatitis B (825) daalde met ongeveer een derde vergeleken met 2019. Dit aantal is waarschijnlijk lager omdat mensen tijdens de corona pandemie in 2020 minder vaak naar een dokter gingen. Hepatitis B geeft lange tijd weinig klachten, waardoor de ziekte meestal toevallig wordt ontdekt. De daling van andere ziekten waartegen binnen het Rijksvaccinatieprogramma wordt gevaccineerd komt heel waarschijnlijk door de corona maatregelen zoals afstand houden en handen wassen. De daling geldt vooral voor kinkhoest (943), bof (64), pneumokokkenziekte (ongeveer 1.500) en mazelen (2). Er waren in 2020 geen meldingen van rodehond en polio. Er zijn 3 patiënten met difterie en 2 met tetanus gemeld. Ook het aantal meldingen van meningokokkenziekte type W (12) is verder gedaald na de invoering van deze vaccinatie in het RVP in 2019.
Bron: RIVM – In 2020 minder mensen met een ziekte uit het Rijksvaccinatieprogramma
Hepatitis B
Hepatitis B is een ontsteking van de lever die ontstaat door besmetting met het hepatitis B-virus. De incubatietijd, dit is de tijd tussen besmetting en het optreden van klachten, is 1-6 maanden. In de meeste gevallen treden klachten pas vele jaren na de besmetting op, als de lever ernstig is aangedaan. Als het virus langer dan zes maanden aanwezig is, spreekt men van chronische hepatitis. Iemand is besmettelijk zolang hij/zij drager is van het virus. Het risico op chronische HBV infectie is afhankelijk van de leeftijd tijdens de besmetting. Bij besmetting tijdens/na de geboorte is het risico op chronische infectie 90%. Volwassenen met chronische HBV infectie hebben 20-30% kans op levercirrose, leverfalen en/of leverkanker.
Het virus wordt overgedragen via bloed op bloed contact en via seksueel contact. Het virus kan tenminste 7 dagen buiten het lichaam overleven.