Internationale organisaties roepen op tot verbetering testen en toegang tot behandeling van hepatitis C Bijgewerkt op 15.11.19

15-11-2019   Vier organisaties die zich richten op onderzoek en behandeling van leverziekten hebben een  oproep uit doen gaan om het testen en behandelen van hepatitis C te vereenvoudigen. De organisaties, in samenwerking met het Clinton Health Access Initiative (CHAI), lanceerden het initiatief op The Liver Meeting® in Boston – georganiseerd door de American Association for the Study of Liver Diseases.

De American Association for the Study of Liver Diseases (AASLD), European Association for the Study of the Liver (EASL), Asian-Pacific Association for the Study of the Liver (APASL) en Latin American Association for the Study of the Liver (ALEH) hebben in samenwerking met CHAI strategieën ontwikkeld om barrières te overwinnen – in lijn met de doelstelling van de Wereldgezondheidsorganisatie – die eliminatie van hepatitis C in de weg staan.

In de oproep worden strategieën beschreven die gebruikt kunnen worden, zoals  het vereenvoudigen van diagnostische en behandelingsalgoritmen en het integreren van hepatitis C behandeling in eerstelijnszorg.

Ook wordt de effectiviteit van bestaande screening en behandeling benadrukt, inclusief nauwkeurige snelle anti-HCV screening en virale load-testen die uitgevoerd kunnen worden in hetzelfde bezoek en de pan-genotypische direct werkende antivirale middelen (DAA’s) die beschikbaar zijn in vaste dosiscombinaties met een werkzaamheidspercentage van meer dan 95 procent en minimale bijwerkingen.

Bron: AASLD press release.

Lees meer over de doelstelling van de WHO en het Nationaal Hepatitis Plan.