Kamerbrief toename acute hepatitis onder kinderen Gepubliceerd op 12.05.22

Minister Kuipers (VWS) reageert met kamerbrief op toename van acute hepatitis met onbekende oorzaak onder kinderen. De vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport in de Tweede Kamer had om een reactie gevraagd.

Na de meldingen vanaf 5 april 2022 van gevallen van acute hepatitis van onbekende oorsprong door de UK Health Security Agency van het Verenigd Koninkrijk (UKSHA), zijn er meer dan 200 gevallen gemeld uit meerdere landen in de Europese regio van de WHO en in de regio van de WHO in Amerika. Een aantal van deze patiënten moest een levertransplantatie ondergaan, en één patiënt is overleden. Volgens media zijn er ook gevallen buiten Europa en Amerika, en zijn er inmiddels meerdere patiënten overleden. Het ziektebeeld wordt vooral gezien bij kinderen jonger dan tien jaar. De meeste patiënten zijn tussen de twee en vijf jaar oud. Ook in Nederland zijn enkele patiënten geïdentificeerd in maart en april, en is onderzoek gaande naar enkele mogelijke patiënten uit januari en februari.3 Drie patiënten hebben een levertransplantatie moeten ondergaan.

Artsen en onderzoekers in diverse landen zoeken, in samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het ECDC, naar een verklaring voor deze opvallende stijging van jonge kinderen met acute hepatitis. Het RIVM is daarbij aangesloten. Een oorzaak voor de gevallen is vooralsnog onduidelijk. Het adenovirus – een veel voorkomend verkoudheidsvirus – wordt genoemd als een mogelijke hypothese, maar dit is nog zeer onzeker.

Bron: Kamerbrief toename acute hepatitis onder kinderen VWS

Lees ook: update van ECDC en WHO