Kennisbank zoeker
Hoe werkt deze kennisbank

Instellingen/organisaties

Type document/artikel

Hepatitis A risico voor reizigers

Vorige pagina Print

Hepatitis A kan men overal oplopen, maar met name reizigers die naar ‘verre landen’ reizen lopen risico. Overal waar de hygiëne en sanitaire voorzieningen te wensen overlaten bestaat een risico op hepatitis A infectie. Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering staat per land aangegeven of hepatitis A vaccinatie wordt aangeraden.

 

http://wwwnc.cdc.gov/travel/pdf/yellowbook-2012-map-03-03-estimated-prevalence-hepatitis-a.pdf

Volwassenen lopen de besmetting meestal op via kinderen of tijdens een reis naar landen waar hepatitis A veel voorkomt, zoals landen in het Middellandse Zeegebied, Oost Europa en andere landen met minder goede sanitaire voorzieningen en minder goede hygiënische omstandigheden. De kans op besmetting is in deze landen veel groter dan in Nederland.

In deze landen wordt afgeraden om rauwe groenten, ongeschild fruit, salades en schelpdieren te nuttigen. Dit kan een bron van besmetting zijn omdat deze gewassen kunnen zijn in water besmet met hepatitis A-virus .

Riolen die uitkomen in zwemwater vormen niet alleen voor zwemmers een directe infectiebron, maar ook indirect voor schaal- en schelpdieren, bijvoorbeeld garnalen, oesters en mosselen, omdat deze zich voeden met organisch materiaal. Als dit besmette (zee)voedsel wordt gegeten kan men hepatitis A krijgen.

Ook wordt afgeraden om ongekookt water te drinken en ijsblokjes te nemen.

Het is verstandig om zich te laten vaccineren als men op reis gaat naar gebieden waar hepatitis A veel voorkomt, omdat besmetting veelal  ongemerkt kan gebeuren.

Bekijk ook:
Doelgroep hepatitis A vaccinatie.
Hepatitis A vaccinatie bij kinderen.
Waar kan men zich laten vaccineren.
Hepatitis A prevalentie wereldwijd.
Dosering hepatitis A vaccin.
Hepatitis A.

Referentie:
LCR.

Deze pagina is bijgewerkt op 01-05-2019.

HepatitisInfo.nl