Kennisbank zoeker
Hoe werkt deze kennisbank

Instellingen/organisaties

Type document/artikel

Preventie Hepatitis A besmetting via voedsel door producent

Vorige pagina Print

Geen standaard analysemethode beschikbaar
Het hepatitis A-virus is beter bestand tegen verschillende processtappen en desinfecteermiddelen dan bacteriën. Daarom zijn productanalyses op bacteriële indicatoren niet indicatief voor de aan- of afwezigheid van het hepatitis A-virus. Helaas is voor de detectie van hepatitis A-virus in voedsel nog geen gestandaardiseerde en gevalideerde (referentie)methode beschikbaar.

Naast deze technische beperkingen, is testen van voedsel ook lastig omdat de incubatietijd van hepatitis A lang is, zodat restanten vaak niet meer aanwezig zijn voor analyse.

Garanties en verificaties
Wasstappen met leidingwater geven een minimale reductie van de virusinfectiviteit;

  • Toegevoegde zouten en zuren zullen (waarschijnlijk) weinig effect hebben op de virusinfectiviteit;
  • Het handmatig bewerken (snijden, inpakken) geeft grotere kans op besmetting door een geïnfecteerde persoon dan machinale verwerking;
  • Afhankelijk van het besmettingsmoment zijn voor gepasteuriseerde producten één of twee (vooral verhittings-)processtappen geïdentificeerd, die tot enige virusinactivatie kunnen leiden;
  • Voor ongepasteuriseerde producten leiden de procedures niet of nauwelijks tot de reductie van het aantal infectieuze virussen.

De processtappen die bewezen effectief zijn voor complete inactivatie van voedseloverdraagbare virussen veranderen vaak de structuur en/of smaak van het product. De focus bij producenten en handelaren dient daarom te liggen op preventie en hygiëne.

Ondanks de maatregelen komen infecties en uitbraken regelmatig voor.

Dankzij de goede hygiëne en de veilige drinkwatervoorziening komt hepatitis A (HAV) in landen met goede hygiënische voorzieningen erg weinig voor. Een groot deel van de bevolking is dan vatbaar voor een infectie met het hepatitis A-virus waarbij 80% klachten ontwikkelt. 

Hepatitis A kan van persoon op persoon overgedragen worden, maar ook indirect via besmet water, voedsel of oppervlakten.

Bekijk:
Hepatitis A.

Deze pagina is bijgewerkt op 02-07-2019.

HepatitisInfo.nl