Zoekresultaten

Vorige pagina Print

Er zijn 118 artikelen in de kennisbank gevonden.
Te veel resultaten? Verfijn uw resultaten door het combineren van meerdere trefwoorden

Hepatitis symptomen

Hepatitis is een ontsteking van de lever. Symptomen bij acute hepatitis kunnen zijn: moeheid, koorts, spier- en gewrichtspijnen, misselijkheid en buikpijn, terwijl kleurverandering van urine, ontlasting, ogen en huid kunnen optreden. Hepatitis virussen vermenigvuldigen zich in de lever. Er zijn 5 verschillende soorten virussen: hepatitis A-virus, hepatitis B-virus, hepatitis C-virus, hepatitis D-virus en het hepatitis E-virus. De overeenkomst tussen de hepatitis virussen is dat ze een leverontsteking kunnen veroorzaken. Maar de symptomen en de ernst van de besmetting variëren nogal. .

Lees verder

Bron en contactonderzoek van de GGD bij hepatitis A en hepatitis B

Hepatitis A,hepatitis B en hepatitis C infectie moet conform de Wet publieke gezondheid bij de GGD gemeld worden. Om verdere verspreiding te voorkomen, zal de plaatselijke GGD uitzoeken waar de ziekte vandaan komt en wie er mogelijk nog meer risico hebben gelopen. Dit is het zogenaamde ‘bron en contactonderzoek’.

Lees verder

Hepatitis B

Hepatitis B is een ontsteking van de lever die ontstaat door besmetting met het hepatitis B-virus. De incubatietijd bedraagt 1-6 maanden.Wereldwijd zijn ongeveer 257 miljoen mensen chronisch geïnfecteerd. Dit betekent dat zij drager zijn van het hepatitis B virus. De aanwezigheid van het hepatitis B-virus wordt aangetoond in het bloed door middel van de HBsAg test. Geschat wordt dat 3,6% van de wereld bevolking positief is voor hepatitis B surface antigen (HBsAg).De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat in 2015 wereldwijd ongeveer 257 miljoen mensen chronisch geïnfecteerd zijn met het hepatitis B-virus 1. Dit betekent dat zij drager zijn van het hepatitis B-virus. De aanwezigheid van het hepatitis B-virus wordt aangetoond in het bloed door middel van de HBsAg test. Geschat wordt dat 3,6% van de wereld bevolking positief is voor hepatitis B surface antigen (HBsAg). In 2016 zijn wereldwijd ongeveer 887.000 personen overleden aan de gevolgen van hepatitis B, zoals cirrose en leverkanker. In Nederland dragen circa 30.000-60.000 mensen (0,2-0,4% van de bevolking) het hepatitis B-virus bij zich 4. In een aantal bevolkingsgroepen komt hepatitis B vaker voor, dit betreft migranten die geboren zijn in een land waar hepatitis B veel voorkomt, (ex-) injecterende druggebruikers, mannen die seks hebben met mannen en mensen met wisselende seksuele contacten.Chronische hepatitis B kan leiden tot levercirrose, leverfalen en leverkanker. Men spreekt van chronische hepatitis als het

Lees verder

Besmetting met het Hepatitis B virus

Hepatitis B is een ontsteking van de lever die ontstaat door besmetting met het hepatitis B-virus. Deze ontsteking kan ernstig of minder ernstig van vorm zijn. Het hepatitis B-virus komt voor in bloed, sperma, voorvocht en vaginaal vocht. Het hepatitis B-virus wordt overgedragen door onveilig seksueel contact, bloed-bloed contact of door bloedproducten. Het virus kan ook rond de bevalling overgedragen worden van moeder op kind.Besmetting met hepatitis B kan dus plaatsvinden door: - overdracht van moeder op kind tijdens de bevalling, - onveilige seks, - gebruikte naalden, - besmette instrumenten, - bijtwonden, - gemeenschappelijk gebruik van tandenborstels en scheermesjes. Een patiënt is besmettelijk als het HBsAg positief is. Het hepatitis B virus blijft in bloed buiten het lichaam gedurende ten minste 7 dagen infectieus.

Lees verder

Hepatitis B preventie

Hepatitis B preventie is mogelijk door bloed-bloedcontact met anderen te vermijden en door veilig te vrijen (met condoom). Daarnaast bestaat er een goed en veilig vaccin om besmetting te voorkómen.Vermijdt gemeenschappelijk gebruik van tandenborstels, nagelscharen, nagelvijlen etc.;Tandenborstels niet samen in een beker plaatsen; Dek wondjes goed af met een waterafstotende pleister;Draag wegwerphandschoenen bij de verzorging van bloederige ongelukjes en bloedneuzen;Ruim gemorst bloed meteen op: maak het oppervlak eerst huishoudelijk schoon met een sopje en desinfecteer daarna de plek met een chlooroplossing (voor grote oppervlakken en sanitair) of alcohol 70% (voor kleine oppervlakken als speelgoed), gebruik hierbij wegwerp handschoenen1;Wanneer bloed op de huid komt, wassen met warm water en zeep;Eetgerei afwassen volgens normale procedure met ruim water;Was kleding en linnengoed met bloedvlekken bij voorkeur op 60 ºC in de wasmachine op een volledig wasprogramma.

Lees verder

Laboratoriumonderzoek bij hepatitis B

Bloedonderzoek bij verdenking op hepatitis B. Hepatitis B kan worden aangetoond door middel van bloedonderzoek. Deze bepaling(HBsAg) kan vanaf 4 weken na de mogelijke besmetting worden uitgevoerd, maar betrouwbaarder is het om de test 3 maanden na de mogelijke besmetting uit te voeren.Als er sprake is van een recente besmetting wordt HBsAg na 6 maanden opnieuw getest. Meestal is HBsAg na zes maanden verdwenen. Indien de test echter positief blijft na een recente besmetting of positief is na een besmetting langer dan 6 maanden geleden, wordt aanvullend bloedonderzoek gedaan naar het virus (HBV-DNA), HBeAg en de aan- of afwezigheid van leverontsteking (ALAT).Als het virus actief is, of als er sprake is van leverontsteking, moet de patiënt doorverwezen worden naar een specialist. Dit betekent dat HBsAg positief is en één van de volgende uitslagen van toepassing is: HBV-DNA > 2000 IU/ml of ALAT verhoogd of HBeAg positief.

Lees verder

Symptomen van hepatitis B

Hepatitis B is een ontsteking van de lever die ontstaat door besmetting met het hepatitis B-virus. Een acute hepatitis B verloopt bij kinderen meestal zonder klachten. Bij volwassenen treden in ca 40% ziekteverschijnselen op, zoals moeheid, slechte eetlust, griepachtige verschijnselen, buikklachten, koorts, icterus (geelzucht) en gewrichtsklachten. Het gaat vaak om algemene en vage klachten die niet kenmerkend zijn voor hepatitis B. Ook als er geen klachten zijn kan het virus flinke schade aan de lever veroorzaken. Alleen met een bloedtest (test op HBsAg) kan vastgesteld worden of iemand hepatitis B heeft.Bij een deel van de mensen die besmet zijn geraakt, blijft het hepatitis B- virus aanwezig. Als het HBsAg langer dan zes maanden aantoonbaar is in het bloed, spreekt men van chronische hepatitis B.Het merendeel van de mensen met chronische hepatitis B heeft geen klachten;1/3 van de mensen met chronische hepatitis B krijgt complicaties, zoals levercirrose en leverkanker;complicaties ontstaan 20-50 jaar na de besmetting.

Lees verder

Hepatitis B vaccinatie

Hepatitis B is een ontsteking van de lever die ontstaat door besmetting met het hepatitis B-virus.Tegen hepatitis B bestaat een goedwerkend vaccin dat vanaf 1982 op de markt is. Het vaccin beschermt nagenoeg iedereen tegen besmetting met het hepatitis B-virus. Het vaccin is bestemd voor kinderen en volwassenen en kan indien noodzakelijk ook tijdens de zwangerschap worden toegediend. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft in 1992 alle landen opgeroepen om hepatitis B vaccinatie op te nemen in hun nationale vaccinatieprogramma's. In 2014 is hepatitis B vaccinatie in 184 landen opgenomen in vaccinatieprogramma's voor kinderen 1. In Nederland is hepatitis B vaccinatie in 2011 in het Rijks Vaccinatie Programma opgenomen.Een volledige vaccinatie bestaat uit 3 injecties, die verspreid over een half jaar gegeven worden (op maand 0 - 1 - 6). Vier tot zes weken na de laatste vaccinatie wordt het bloed onderzocht. Er wordt gekeken of het lichaam genoeg antistoffen tegen het virus heeft aangemaakt. De hoeveelheid antistoffen heet ‘anti-HBs titer’. Deze titer moet ≥10 IE/L zijn. Er is dan voldoende bescherming tegen het virus; 95% van de mensen bouwt voldoende antistoffen op na volledige vaccinatie.Deze bescherming is vermoedelijk levenslang. De WHO, Centers for Disease Control and Prevention, en de Viral Hepatitis Prevention Board hebben aangegeven dat een booster vaccinatie tegen hepatitis B niet nodig is bij immuuncompetente kinderen en volwassenen 2-4. Dit wordt ondersteund doo

Lees verder

De beschermingsduur van hepatitis B vaccinatie

Een volledige hepatitis B vaccinatie bestaat uit 3 injecties, die verspreid over een half jaar gegeven worden (op maand 0 - 1 - 6). Vier tot zes weken na de laatste hepatitis B vaccinatie wordt het bloed onderzocht. Er wordt gekeken of het lichaam genoeg antistoffen tegen het virus heeft aangemaakt. De hoeveelheid antistoffen heet ‘anti-HBs titer’. Deze titer moet in Nederland hoger dan 10 internationale eenheden per liter (10 IE/L) zijn. Er is dan voldoende bescherming tegen het virus. Op dit moment is er meer dan 30 jaar ervaring met het hepatitis B vaccin. De bescherming is vermoedelijk levenslang. Het is belangrijk om de anti-HBs titer te bepalen. Alleen zo kan vastgesteld worden of de vaccinatie succesvol is geweest (95% van de mensen reageert goed op vaccinatie).

Lees verder

Hepatitis B vaccinatie bij reizen

Hepatitis B wordt via bloed-bloed contact en seksueel contact overgedragen. Reizigers die voor een langere tijd naar een risicoland reizen, kunnen risico lopen om met het hepatitis B-virus besmet te raken. Hepatitis B kan voorkomen worden door:- vaccinatie,- veilig te vrijen met condoom, - vermijden van bloed-bloedcontact, - veilig plaatsen van een tatoeage of piercing. Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering staat voor welke landen hepatitis B vaccinatie wordt aanbevolen.De hepatitis A vaccinatie wordt voorafgaand aan een reis ook vaak aanbevolen. Er bestaat een combinatievaccin dat tegen het hepatitis A en het hepatitis B virus beschermd. Deze combinatie wordt vaak aanbevolen omdat de combinatie goedkoper is dan beide vaccins apart en goede bescherming biedt tegen zowel hepatitis A als hepatitis B.Op de website Gezondopreis staat een vergoedingen overzicht van de zorgverzekeraars.

Lees verder