Zoekresultaten

Vorige pagina Print

Er zijn 77 artikelen in de kennisbank gevonden.
Te veel resultaten? Verfijn uw resultaten door het combineren van meerdere trefwoorden

Hepatitis symptomen

Hepatitis is een ontsteking van de lever. Symptomen bij acute hepatitis kunnen zijn: moeheid, koorts, spier- en gewrichtspijnen, misselijkheid en buikpijn, terwijl kleurverandering van urine, ontlasting, ogen en huid kunnen optreden. Hepatitis virussen vermenigvuldigen zich in de lever. Er zijn 5 verschillende soorten virussen: hepatitis A-virus, hepatitis B-virus, hepatitis C-virus, hepatitis D-virus en het hepatitis E-virus. De overeenkomst tussen de hepatitis virussen is dat ze een leverontsteking kunnen veroorzaken. Maar de symptomen en de ernst van de besmetting variëren nogal. .

Lees verder

Hepatitis C

Hepatitis is een ontsteking van de lever. Het woord is afgeleid van de Griekse woorden 'hepar' (lever) en 'itis' (ontsteking). Er zijn verschillende soorten hepatitis. Hepatitis C is een van de meest voorkomende vormen van chronische leverontsteking. Het hepatitis C-virus is in 1989 ontdekt. Wereldwijd zijn ca 71 miljoen mensen besmet (bron: WHO). Jaarlijks overlijden naar schatting 399.000 mensen aan de gevolgen van een chronische hepatitis C. Hepatitis C is een belangrijke oorzaak van levercirrose en leverkanker (hepatocellulair carcinoom).In Nederland hebben waarschijnlijk ca 30.000 mensen (0,22% van de totale bevolking) dit virus bij zich. Bij mensen afkomstig uit andere delen van de wereld, zoals Azië, Afrika, het Middellandse Zeegebied, Zuid-Amerika en Oost-Europa komt het vaker voor. Net als in Nederland ontbreken in veel landen exacte cijfers.

Lees verder

Besmetting met het hepatitis C virus

Hepatitis C is via bloed-bloed contacten overdraagbaar. Voor 1992 was hepatitis C besmetting een risico voor ontvangers van bloedtransfusies en voor mensen met hemofilie die zijn behandeld met een stollingspreparaat dat uit menselijk bloed is gemaakt. Vanaf 1991 wordt door de bloedbanken in Nederland een uitgebreide controle van bloed en bloedproducten op het hepatitis C-virus uitgevoerd. Een andere grote groep besmette mensen zijn (ex-)injecterende druggebruikers die met vuile naalden spuiten of gemeenschappelijke rietjes gebruiken bij het opsnuiven van cocaïne. Het betreft hier ook mensen die ooit, ook al is het maar één keer, drugs hebben gespoten.Bij ruim een derde van de patiënten met hepatitis C is het echter niet goed mogelijk aan te geven hoe de besmetting is gekregen. Mogelijke factoren die hierbij een rol hebben gespeeld zijn o.a. tatoeage, gemeenschappelijk gebruik van scheermesjes of tandenborstels, contact met besmet bloed bij verwondingen van de huid of slijmvliezen en operaties.

Lees verder

Hepatitis C besmetting door seksueel contact

Hepatitis C virus wordt voornamelijk overgebracht via bloed-bloed contact. Hepatitis C komt dan ook vaak voor bij injecterende druggebruikers. Overdracht via seksueel verkeer vindt met name plaats bij seksuele contacten met een HIV positieve partner, met name betreft het seksuele contacten met homoseksuele mannen (MSM).Of transmissie van hepatitis C virus ook plaats kan vinden bij heteroseksuele contacten is onderwerp van discussie [1].Terrault e.a. [2] hebben HCV transmissie bestudeerd bij 500 anti-HCV positieve, HIV negatieve personen en hun heteroseksuele partners om het risico op HCV transmissie te bepalen onder monogame heteroseksuele partners. Ze rapporteren een zeer laag risico op overdracht van HCV.Grady e.a [3] hebben in hun reactie op bovenstaande studie aangegeven dat personen met drug gerelateerde overdracht van HCV in deze studie geïncludeerd waren waardoor de incidentie van heteroseksuele overdracht van HCV onder HCV-mono geïnfecteerde individuen kan zijn overschat. Philippe Halfon geeft in zijn reactie in Hepatology [4 ] aan dat men naar aanleiding van grote longitudinale studies juist voorzichtig moet zijn met het afgeven van een geruststellende boodschap. Hij adviseert het gebruik van condooms tijdens menstruatie en tijdens anaal geslachtsverkeer en onthouding van risicovol seksueel gedrag waarbij beschadiging van slijmvliezen kan optreden om transmissie van hepatitis C te voorkomen.In 1993 heeft Bressrs e.a. op basis van onderzoek bij hemofilie

Lees verder

De symptomen van hepatitis C

Een acute hepatitis C infectie geeft slechts bij een klein percentage (ca 10%) van de patiënten duidelijke klachten, zoals algehele malaise en icterus.De incubatietijd duurt gemiddeld zeven weken. Bij 80% van volwassenen en 50% van kinderen die besmet zijn met hepatitis C virus ontwikkelt zich een chronische infectie. Ook mensen met een chronische hepatitis hebben vaak geen klachten. Pas in een later stadium kunnen vage klachten van vermoeidheid, gewrichts- en spierpijn, misselijkheid, etc, ontstaan.Bij 5-20% van mensen met chronisch hepatitis C ontwikkelt zich 10-40 jaar na de besmetting levercirrose, leverkanker of leverfalen.

Lees verder

Bloedonderzoek bij hepatitis C

Bij acute hepatitis C is HCV-RNA een tot twee weken na de besmetting positief. Bij chronische hepatitis C wordt anti-HCV bepaald , als deze positief is wordt HCV-RNA bepaald.

Lees verder

Hepatitis C vaccinatie

Er is nog geen vaccin dat beschermt tegen een besmetting met hepatitis C. Het voorkómen van bloed-bloed contact blijft voorlopig de enige preventie.

Lees verder

Behandeling van Hepatitis C

Met de komst van nieuwe DAA’s (Direct Acting Antivirals) kan de duur van de behandeling van chronische hepatitis C aanzienlijk verkort worden. De resultaten van deze nieuwe middelen voor de behandeling van hepatitis C zijn veelbelovend met, afhankelijk van o.a.het genotype en de aan- of afwezigheid van cirrose, een SVR van > 95%. Men spreekt van chronische hepatitis C als het hepatitis C-virus langer dan 6 maanden in het lichaam aanwezig is. De verschillende DAA's kunnen onderverdeeld worden in drie groepen: HCV protease remmers, HCV polymerase remmers en NS5A remmers.

Lees verder

Hepatitis C en alternatieve behandelingen

Er wordt verondersteld dat een aantal alternatieve en/of traditionele middelen een gunstige werking op de lever hebben, bijvoorbeeld door hun antioxidatieve werking, of afweerstimulerende eigenschappen. De effectiviteit van deze middelen is nooit wetenschappelijk aangetoond. Er is ook niet bewezen dat ze het hepatitisvirus remmen. Hierbij is zelfs een waarschuwing op zijn plaats: (overmatig) gebruik van sommige middelen kan zelfs de lever beschadigen of onnodig belasten.

Lees verder

Hepatitis C overdracht van moeder op kind

Het risico dat een moeder tijdens de zwangerschap hepatitis C overdraagt aan haar ongeboren kind is tussen 4,7% en 6,7%. Co-infectie met HIV kan de besmetting van hepatitis C van moeder op kind vergroten. Van de kinderen die toch hepatitis C rond de geboorte oplopen, is 75% binnen 1 tot 2 jaar spontaan genezen.De bevalling kan langs de natuurlijke weg plaatsvinden. Ook kan gewoon borstvoeding worden gegeven.

Lees verder