Kennisbank zoeker
Hoe werkt deze kennisbank

Type document/artikel

Zoekresultaten

Vorige pagina Print

Er zijn 3 artikelen in de kennisbank gevonden.
Te veel resultaten? Verfijn uw resultaten door het combineren van meerdere trefwoorden

Hepatitis Alfabet - Artikel Analyse 2009 G. Boland (NHC)

Hepatitis Alfabet. In dit artikel wordt ingegaan op de diagnostiek van een hepatitis en de mogelijkheden om een virale hepatitis A tot en met E te diagnosticeren en te behandelen.

Lees verder

Overzicht virale hepatitis

Een infectie met een hepatitisvirus kan de oorzaak zijn van een acute of chronische hepatitis. In de gezondheidszorg is er een grotere kans op het oplopen van een besmetting met hepatitis-B of C, doordat er het risico is van een prikaccident. Prikaccidenten kunnen worden voorkómen door veilig te werken. In Nederland komen jaarlijks naar schatting 15.000 prikaccidenten voor.

Lees verder

Hepatitis E infectie onder bloeddonoren in Nederland

Hepatitis E infecties komen vaker voor dan gedacht werd. In Europa blijft de dynamiek van endemische hepatitis E virus (HEV) infectie raadselachtig. De aanwezigheid van HEV infectie onder Nederlandse bloeddonoren werd bestudeerd door E.Slot e.a. In 2011 en 2012 werden 40.176 bloeddonaties getest op HEV RNA. Bovendien werden 5,239 donoren getest op aanwezigheid van anti-HEV IgG en IgM en HEV RNA wanneer IgM-positief was. Van de 5.239 bloeddonaties waren 1401 (27%) positief op HEV IgG waarvan 49 (3,5%) donoren ook positief waren voor anti-HEV IgM. Vier van de HEV IgM-positieve donoren testte positief voor HEV RNA. HEV IgG seroprevalentie varieerde van 13% onder donoren jonger dan 30 jaar tot 43% bij donoren ouder dan 60 jaar. De vondst van 17 HEV RNA-positieve donoren van de in totaal 45,415 bloeddonoren komt overeen met één HEV-positieve bloeddonatie per dag in Nederland. Voor 16 van de 17 HEV RNA-positieve donoren bleek het te gaan om HEV genotype 3. Dit genotype circuleert onder Nederlandse varkens. Blijkbaar komt HEV infectie zonder klachten vaak voor in Nederland. Mogelijk geldt dit voor grote delen van Europa.

Lees verder