Kennisbank zoeker
Hoe werkt deze kennisbank

Type document/artikel

Hepatitis B

Vorige pagina Print

Hepatitis B is een ontsteking van de lever die ontstaat door besmetting met het hepatitis B-virus. De incubatietijd bedraagt 1-6 maanden.

Hepatitis B prevalentie
De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat in 2015 wereldwijd ongeveer 257 miljoen mensen chronisch geïnfecteerd zijn met het hepatitis B-virus 1. Dit betekent dat zij drager zijn van het hepatitis B-virus. De aanwezigheid van het hepatitis B-virus wordt aangetoond in het bloed door middel van de HBsAg test. Geschat wordt dat 3,6% van de wereld bevolking positief is voor hepatitis B surface antigen (HBsAg)2 In 2016 zijn wereldwijd ongeveer 887.000 personen overleden aan de gevolgen van hepatitis B, zoals cirrose en leverkanker 1,3. 

In Nederland dragen circa 30.000-60.000 mensen (0,2-0,4% van de bevolking) het hepatitis B-virus bij zich 4. In een aantal bevolkingsgroepen komt hepatitis B vaker voor, dit betreft migranten die geboren zijn in een land waar hepatitis B veel voorkomt, (ex-) injecterende druggebruikers, mannen die seks hebben met mannen en mensen met wisselende seksuele contacten.

   
   

Bron: https://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2018/infectious-diseases-related-to-travel/hepatitis-b#5182

Chronische hepatitis B kan leiden tot levercirrose, leverfalen en leverkanker. Men spreekt van chronische hepatitis als het virus langer dan zes maanden aanwezig is.

Behandeling hangt af van de viral-load en de mate van leverschade. Door tijdige opsporing kunnen ernstige gevolgen van de hepatitis B-infectie voorkomen worden.

Het risico op chronische hepatitis is afhankelijk van de leeftijd tijdens de besmetting. Bij besmetting tijdens/na de geboorte is het risico op chronische infectie 90%. Als de besmetting op volwassen leeftijd heeft plaatsgevonden is het risico 5%5.

              Resultaat Hepatitis B infectie in relatie tot leeftijd3.

Hepatitis B opsporing
Waarom en hoe mensen met hepatitis B opgespoord kunnen worden is te lezen in het 
BIBHEP project. In 2016 heeft de Gezondheidsraad het advies Screening van risicogroepen op hepatitis B en C aangeboden aan de minister van VWS. De Gezondheidsraad raadt een aanpak langs meerdere sporen aan: case finding via de huisarts en via andere medisch verantwoordelijke zorgverleners en daarnaast - alleen voor hepatitis B - het opzetten van lokale of regionale screeningsprogramma’s in die gebieden waar relatief veel migranten wonen uit landen waar het hepatitis B-virus vaker voorkomt dan in Nederland.

Referenties:

  1. WHO factsheet hepatitis B.

  2. Schweitzer A, Horn J, Mikolajczyk RT, Krause G, Ott JJ. Estimations of worldwide prevalence of chronic hepatitis B virus infection: a systematic review of data published between 1965 and 2013. Lancet 2015; 386:1546–55.

  3. McGlynn KA, Petrick JL, London WT. Global epidemiology of hepatocellular carcinoma: an emphasis on demographic and regional variability. Clin Liver Dis2015; 19:223–38.

  4. Hahne SJ, De Melker HE, Kretzschmar M, Mollema L, Van Der Klis FR, Van Der Sande MA e.a. Prevalence of hepatitis B virus infection in The Netherlands in 1996 and 2007. Epidemiol Infect 2012; 140(8): 1469-1480.

  5. WHO guidelines for the prevention, care and treatment of persons living with chronic hepatitis B infection.

Lees ook:
Laboratorium onderzoek hepatitis B
Besmetting hepatitis B,
Hepatitis B overdracht van moeder naar kind
Preventie hepatitis B,
Vaccinatie hepatitis B,
Hepatitis vaccinatie en arbeid,
De verschillende fasen van chronische hepatitis B,
Chronische hepatitis B,
Behandeling hepatitis B,
Levercirrose
Hepatocellulair carcinoom,
Hepatitis B prevalentie wereldwijd,
Hepatitis B prevalentie en hepatitis C prevalentie in Europa,
Meldingen virale hepatitis RIVM,
Bouw en werking van de lever.

Bekijk hier de video over hepatitis B. De video is te volgen in 8 verschillende talen.            

Deze pagina is bijgewerkt op 26-07-2019.